Български и кипърски антимафиоти разкриха престъпна група
Български и кипърски антимафиоти разкриха престъпна група / cнимкa: Sofia Photo Agency

Неистински документи, банкови карти, печати, пари и др. са иззети от три адреса в столицата, съобщи пресцентърът на МВР. Акцията вчера е предприета след задържането на двама българи в Кипър в началото на юни и последвало разследване на престъпната им дейност. Разследването продължава със съдействието на „Европол". Разплитането на престъпната схема започнало след задържането на 5 юни т.г. в рамките на международна операция между МВР на България и Кипър в град Пафос на двама криминално проявени български граждани на 62 и 36 години

При залавянето им тогава са открити фалшиви банкови карти, сканиращи устройства, преносим компютър, както и фалшив документ за самоличност.

По-късно станало ясно, че участниците в престъпната група се занимават с фалшифициране, търговия и измами с банкови карти, документи за самоличност, пари и общоопасни средства. Проверени са три адреса в София, където след претърсване са открити и иззети уличаващи предмети и вещества - газов револвер, пригоден за стрелба с бойни муниции, голямо количество печати, включително на общинска администрация, държавна служба, чуждестранна емиграционна служба, търговска верига); неистински банкови карти на известни международни картодържатели; неистински чуждестранни документи за самоличност.

При претърсването вчера антимафиотите открили и фалшиви пари сред които банкноти с номинал 50 щатски долара и по 100 долара, а също евробанкноти с номинал 50, по 100, по 200. Намерени са и пътнически чекове с номинал 100 щатски долара - седем на брой.

Предвид откритите веществени доказателства, действията по разследването ще продължат с активната подкрепа на "Европол". Предстои съвместно с европейските партньори да бъдат уточнени местата, където са били монтирани скимиращи устройства, ощетените собственици, общият размер на неправомерно изтеглените суми, както и издирването на други съучастници на територията на ЕС.

Материалите по случая са предадени на прокуратурата.