Българите нямат доверие помежду си
Българите нямат доверие помежду си / снимкa: Sofia Photo Agency

Българите нямат доверие помежду си, не вярват в институциите, не вярват в брака. Разочаровани са от действията на демокрацията в страната. Това съобщи социолигът Антоний Гълъбов по повод резултатите от четвъртата вълна на европейското изследване на ценностите, което се извършва в Европейския съюз. Ето какво още каза Гълъбов:

 

Резултатите показват едно деморализирано и разцентровано в оценките си обществено мнение, свързано с ценности. Първата картина е първото приближение на това, че българското общество е тежко дезориентирано в ценностните си основания и това продължава да тревожи всички. Въпросът, който като че ли ме смути в по-голяма степен, беше свързан с оценките на политическите системи и по точно онази политическа система, която би била по-подходяща за България.

 

На първо място там са 75.2 процента се намира представата за експертно управление – някакви непартийни експерти, които да са добри професионалисти и които да компенсират некомпетентната и зависима позиция на сегашните политици. На второ място е съвременната демократична либерална парламентарна представителна демокрация.

 

На трето място остава тоталитарният режим, представата за това, че един човек трябва да управлява страната и да не се занимава с избори и с парламент и е подкрепена от 49.8 процента, което е известно намаление през тези години.

 

Не на последно място 9.9 процента от всички изследвани български граждани казват, че биха предпочели военните да управляват страната. Българското общество се държи като тежко отровен човек, човек отровен от лъжи, който вече трудно различава онова, което му се казва, но продължава дълбоко да усеща последиците на тези лъжи.