България удължава срока на руските визи
България удължава срока на руските визи / Reuters

Българското правителство реши да удължи срока на визите за руски граждани, които пребивават в България, до 30 дни, съобщиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Решението е взето във връзка с усложнената обстановка в Русия, породена от летните пожари и множеството запитвания от страна на руски граждани, които почиват в България, дали могат законно да продължат престоя си у нас.

Удължаването на визите ще важи за всички, които са влезли в България и към 8 август пребивават в страната с валидни краткосрочни визи. При напускане на България до 6 септември на онези от тях, които са просрочили разрешения с визата срок, няма да бъдат съставяни актове и наказателни постановления.

В периода януари-юни 2010 г. България е посетена от 137 216 руски граждани, което е с 29,2 на сто повече спрямо същия период на миналата година, информираха още от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Двама български граждани, които живеят в Москва, са потърсили информация от посолството ни там дали може да им бъде оказано съдействие при нужда от евакуация. Това съобщи пресаташето на посолството ни в руската столица Вера Шатилова, цитирана от БТА. Посолството ще окаже съдействие, но не и финансова подкрепа, посочи Шатилова. Седем души от мисията ще пътуват днес за България.

Вчера от Москва в България са пристигнали 15 души - предимно съпруги на сътрудници на мисията, деца и част от техническия състав, които в момента нямат преки задължения по нормалното функциониране на посолството. Нито един дипломат не е евакуиран, каза Вера Шатилова. Тя допълни, че в посолството в момента работят 10 дипломати и представители на всички служби и има нормален режим на работа. Шатилова посочи, че в момента в Москва обстановката е малко по-добра, димната завеса се е качила нагоре и мъглата не е чак толкова силна. От посолството са в постоянен контакт с изпратените в Русия български огнеборци. Тази вечер служители на посолството ще се срещнат с тях.