България и Румъния са изкупителни жертви на процесите в ЕС
България и Румъния са изкупителни жертви на процесите в ЕС / cнимкa: Sofia Photo Agency

Истеризирането в медиите на критиките в проектодоклада на ЕК и този на ОЛАФ е пресилено, смятат от БСП. Според социалистите България и Румъния са изкупителни жертви на процеси, които вървят в ЕС. „В Румъния е спрян целия САПАРД, а при нас са само някои мерки по програмата”, каза секретарят на БСП Антон Кутев. „Знаем проблемите, голяма част от тях са в нашата администрация, трябва да се работи за подобряване на комуникацията вътре в нея”, добави той.

По думите му такива доклади, като очаквания утре, обикновено са критични и ще ги има всяка година. „Ако правителството подава оставка при всеки такъв документ, всяка година ще има избори”, уточни той. Според него при нови избори ситуацията няма да се различава много от сегашната. Той изрази надежда ЕК да си даде ясна сметка за процесите, които текат в България, и да отрази сериозната работа на правителството в последните седмици.

БСП отново изрази и намерението си с промени в изборното законодателство да се въведе смесена избирателна система, пропорционална, със силен мажоритарен елемент, като номинациите ще стават от партиите. Не се предвижда възможност за независими кандидати. В партията обсъждат два варианта за избирателните райони – да се запазят сегашните 31, или да бъдат създадени 69, за да се постигне по-голяма равнопоставеност между числеността на жителите им.