/ БТА
Министърът на външните работи Теодора Генчовска прие в МВнР своя колега от Кралство Саудитска Арабия - принц Фейсал бин Фархан ал Сауд.

"Кралство Саудитска Арабия е сред най-важните партньори на България в района на Близкия Изток. По взаимен интерес е да разширим сферите на икономическо сътрудничество между двете страни, където има определено неизползван потенциал, както и да увеличим стокообмена", посочи министър Генчовска. 

"Бихме искали да задълбочим контактите си в областта на ядрената енергетика. България разполага с капацитет за предоставяне на услуги и специалисти в областта на извеждането от експлоатация и управление на радиоактивни отпадъци. Страната ни е с добри традиции и програми за обучение на енергийни специалисти", уточни тя.

Друга потенциална област за сътрудничество със Саудитска Арабия е отбраната, особено военнотехническото сътрудничество, насочено към високите технологии и съвместните учения, допълни Генчовска. 

Двамата с принц са обсъдили още развитие на отношенията в областта на туризма. "България е популярна туристическа дестинация с отлична възможност за почивка през цялата година с курорти, спа туризъм и културно-исторически дестинации", каза външният ни министър.

"Разгледахме сътрудничеството за преодоляване на последиците от войната в Украйна, свързани с усилието на нашата страна за диверсификация на природния газ и нефта", заяви още Генчовска.

Принц Фейсал бин Фархан ал Сауд отбеляза, че България има много възможности във военния сектор и двете страни трябва да работят за задълбочаване на сътрудничеството в тази област. Той коментира още, че е информирал Теодора Генчовска за нивото на сигурност в региона на Близкия изток.

"Работим за прекратяване на огъня в Йемен", посочи той.

Според министъра на външните работи на Кралство Саудитска Арабия двете страни могат да си сътрудничат ползотворно и в частния сектор