Екатерина Захариева и Самдех Техо Хун Сен
Екатерина Захариева и Самдех Техо Хун Сен / Министерство на външните работи
Създаването на съвместна икономическа комисия ще даде тласък на този процес, смята Захариева
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева обсъди с премиера на Кралство Камбоджа Самдех Техо Хун Сен развитието на търговските отношения между България и Камбоджа, съобщават от МВнР. 

Има съществен интерес от страна на българския бизнес за развитие на търговските връзки с Камбоджа, подчерта Екатерина Захариева. „Създаването на съвместна икономическа комисия ще даде тласък на този процес. Тя ще даде възможност на бизнесите от двете страни да започнат да търсят възможности за сътрудничество“, заяви външният ни министър.

Борисов иска прагматични отношения с Камбоджа в сферата на икономиката

За 2018 г. стокообменът между България и Камбоджа възлиза на 6.2 млн. долара и отчита ръст от 12.7% спрямо 2017 г. Регистрирано е увеличение от 161.5% в българския износ, който възлиза на 3.4 млн. щ.д., при 1.3 млн. за 2017 г. И двете страни бяха единодушни, че въпреки позитивните тенденции търговският оборот не съответства на възможностите на двете страни.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева даде официален обяд от името на министър-председателя на Бойко Борисов в чест на Хун Сен.

Плъх на скара: Евтина улична закуска в Камбоджа

Двамата обсъдиха и въпроси от отношенията по линия на сътрудничеството между ЕС и Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН). Министър Захариева поздрави премиера Хун Сен за предстоящото през 2020 г. домакинство на Камбоджа на АСЕАН.

Официалното посещение на министър-председателя на Камбоджа Хун Сен е първо на такова ниво за последните близо 40 години. Дипломатическите отношения са установени на 18 септември 1960 г. През 2020 г. България и Камбоджа ще отбележат 60-годишнината от установяване на дипломатически отношения. Следващата година предстои Камбоджа официално да открие свое посолство в София.