Бум на вирусните инфекции през последните седмици. Тази година все по-често пациентите стигат до лекарските кабинетите не заради един, а заради комбинацията от няколко вируса, с които са се заразили. Все още у нас няма непознати щамове, увери пред NOVA главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Въпреки че все още случаите на грип са малко, има бум при респираторните, аденовирусите и пневмониите. Не са изключения и усложненията при деца.

С всеки ден пациентите пред кабинетите стават все повече, отчитат личните лекари. Предимно – ученици и млади родители.

„Има от всичко по много. Има много аденовируси, за съжаление риновируси, COVID. Освен това има доста микоплазмени пневмонии, което не е толкова често срещано други години. Доста херпангини, коксаки вируси, варицела и скарлатина”, каза д-р Захаринка Гочева.

Сред всички тези вируси няма нови, уверява главният държавен здравен инспектор.

Доц. Ангел Кунчев обясни, че няма мистериозни и непознати щамове. Напротив – атакуват добре познатите, но забравени покрай COVID пандемията вируси.

„По данните до момента мисля, че нямаме нов вирус. Случващото се в Китай е ренесанс на малко позабравени други причинители, които игнорирахме покрай COVID пандемията. Става въпрос за познати заболявания – микоплазмени пневмонии, аденовирус, респираторен вирус и някои от новите грипни вируси. Коктейл, който е характерен за сезона и когато го поставите в условия на хора, които 2-3 години са били под изолация, е нормално да има висока заболеваемост”, поясни  Кунчев.

На фона на това, че вирусите са познати от предходни години обаче, тази година изненадата идва от комбинацията от вируси. Д-р Гочева даде и пример: „Коронавирус с варицела, COVID с аденовирус, херпангини в комбинация с възпаление на уши, което не е толкова типично”.

Очаква се в началото на следващата година и случаите на грип да тръгнат стремглаво нагоре.
nova.bg