БСП срещу лустрационни текстове в закона за агенция по сигурността
БСП срещу лустрационни текстове в закона за агенция по сигурността / netinfo
БСП няма да подкрепи лустрационни текстове в Закона за националната агенция по сигурността, обявиха представители на партията. Според тях по-важен е въпросът за професионализма и недопускане на политическо влияние върху агенцията.

Ангел Найденов изрази очакванията на червените, че законопроектът за агенцията ще бъде приет в Народното събрание още на 10 октомври; че депутатите ще имат съгласие за по-дълъг период между двете четения, за да може работната група да работи в тясно сътрудничество с различните институции, които имат отношение към тематиката.

Идеята е законът да бъде приет на второ четене до месец, а реално агенцията да започне работа през следващата година. При ясен парламентарен и граждански контрол и без съмнение за политически влияния над нея.

Що се отнася до учителската стачка, от БСП изразиха становище, че тя все повече влиза в полемиката на местните избори, а опозицията цели не намиране на решение, а политизирането й и вот на недоверие към правителството.

Поведението на министрите Даниел Вълчев и Пламен Орешарски от БСП оценяват като неприемливо, но не са обсъждали оставките им. Премиерът не изключвал възможността да се включи в преговорите, но при вече ясно доближаване на позициите. Според Ангел Найденов очакванията от преговорите се концентрират по-скоро върху това при удовлетворяването им за предявяване на нови искания, а диалогът трябва да се води не само за заплатите, а за реформите в системата на образованието.