БСП искат оставката на председателя на парламента Росен Желязков, обяви лидерът на партията Корнелия Нинова. Поводът е заповедта на Желязков, с която пресконференции, брифинги, срещи с журналисти, кръгли маси, дискусии и други мероприятия, с участие на външни лица ще може да се провеждат в Народното събрание само по мотивирано предложение на председателя на съответната парламентарна група или комисия.

"Ние трябва да искаме разрешение от председателя на НС. Такова чудо не се е случвало в парламентарната история на България”, възмути се лидерът на БСП.
 


Веднага след това Желязков обясни, че ограничението ще важи само за предизборната кампания, когато парламентът така или иначе ще бъде във ваканция.

"За кампанията се изключва само възможността индивидуален народен представител да използва сградата на Народното събрание. Представете си 240 народни представители да използват сградата за предизборни мероприятия", коментира той и уточни, че комисии и парламентарни групи ще имат неограничена възможност да я използват.

"Единствената разлика е, че се ограничава възможността на отделен народен представител да прави в предизборната кампания срещи и да използва сградата на парламента за място за събития", посочи още Желязков. Той уточни, че няма да могат да провеждат събития, които не са свързани с дейността на парламента.

Нинова коментира, че за днешното изявление относно “Боташ” са поискали разрешение и каквото и да направят, те ще проведат срещата.

“Ако ни затворят залата или не ни допуснат, ще ви поканим отвън на тротоара, но каквото сме казали - ще го свършим”, категорична е Нинова.

От своя страна председателят на НС заяви, че въпросът се изопачава. 

"Госпожа Нинова ви е запознала с едно изменение в правилата, надявам се отново да прочете текста, който е изменен. Единствената разлика е, че се ограничава възможността на отделен народен представител да прави в предизборната кампания срещи и да използва сградите на НС за ивент плейс и да си провеждат събития, които не са свързани с дейността на Народното събрание", обясни Желязков и прочете текста, който е бил до момента: "Пресконференции, брифинги, срещи с журналисти , кръгли маси, дискусии и други мероприятия с участието на външни лица се провеждат в сградата на Народното събрание по предложение на председателя на съответната парламентарна група, комисия или народен представител до председателя на Народното събрание".

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня