/ БГНЕС
БСП предлага шестима кандидати за членове на Централната избирателна комисия (ЦИК). Те бяха представени от зам.-председателя на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков на пресконференция в централата на партията.

Той обяви, че ще ги представи в правната комисия и в пленарна зала, защото такова е формалното изискване по процедура, но депутатите от БСП няма да участват в гласуването и няма да се върнат в парламента.

За новата ЦИК: ГЕРБ предлага говорителят на Комисията от квотата на БСП

Неприсъствието ни в парламента не ни разтоварва от отговорността да предложим кандидати за ЦИК, обясни Зарков. Той отбеляза, че сред номинираните има трима доказани юристи и хора, чийто житейски и професионален път е неразривно свързан с изборите у нас.

Един от кандидатите - Таня Цанева, е член на сегашната ЦИК и ще осигури онази приемственост, която да предотврати хаоса, с който някои ни заплашваха, за да оправдаят неизпълнението на закона, коментира Зарков. БСП предлага още за членове на ЦИК - Николай Николов, който неотдавна беше кандидат на левицата за председател на новия антикорупционен орган, и Силва Дюкенджиева - бивш член на ЦИК и настоящ юристконсулт в Конституционния съд.

БГНЕС

Другите номинации на левицата са на Силвия Стойчева - политолог с дългогодишен професионален опит в провеждането на избори и бивш народен представител, на Емил Войнов - специалист по информационни и комуникационни технологии, който познава изборния процес, и на Цветанка Георгиева, която повече от 16 години работи в отдел "Избори" на БСП като експерт по изборното законодателство.

Вече са ясни предложения за членове на ЦИК

Единствените указания, които сме дали на нашите кандидати, е да спазват и да следят за спазването на закона, каза заместник-председателят на ПГ на "БСП за България".

Помолен да коментира защо настоящият говорител на ЦИК Александър Андреев сега е номинация на ГЕРБ, Крум Зарков обясни, че Александър Андреев е бил номинация на "Коалиция за България" навремето, но от квотата на земеделците на Спас Панчев, а ПГ на "БСП за България" се е разделила със Спас Панчев, защото си е сътрудничил с ГЕРБ. По думите му това е още едно проявление на това тяхно сътрудничество.

Зарков информира, че БСП ще реши дали и кого да предложи за председател, заместник-председател или секретар на ЦИК след изслушването в правната комисия.