/ БГНЕС, архив
Срокът за предложения за членове на Централната избирателна комисия (ЦИК) на неправителствените организации изтече преди два дни, а за парламентарно представените партии крайният срок приключва днес.

Предлагаме Стефка Стоева за председател на ЦИК, тя ще бъде гарант за изборния процес, обяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на брифинг в Народното събрание.

Цветанов посочи, че Стоева близо 40 години работи като юрист и е проявила изключителни високи професионални качества в съдебната система. Той отбеляза, че от 1996 г. тя работи като съдия във ВАС и е имала и кандидатура за конституционен съдия.

За новата ЦИК: ГЕРБ предлага говорителят на Комисията от квотата на БСП

„Понеже всички знаем, че днес изтича последният срок за предложенията, които ще направим за членове на ЦИК, сами разбирате, че всяка една парламентарните групи би трябвало да подхожда доста сериозно и отговорно към номинациите“, заяви Цветанов. По думите му разговорите в ПГ на ГЕРБ и в Изпълнителната комисия на партията са били за хора, които имат високи професионални качества.

„Знаем, че изборният процес трябва да бъде максимално прозрачен, изцяло в съответствие със законодателството на България и хората да бъдат максимално подготвени и да имат съответния опит“, коментира още Цветанов.

Таня Йосифова и Бойчо Арнаудов са кандидатите на Обединените патриоти за членове на Централната избирателна комисия. Това съобщиха депутатите от групата Явор Нотев ("Атака"), Борис Ячев (НФСБ) и Искрен Веселинов (ВМРО). Те подчертаха, че в коалицията "Обединени патриоти" има съгласие за двамата кандидати. Йосифова е предложена за зам.-председател на ЦИК, а Арнаудов за член.
 
Доц. Йосифова е юрист с над 20-годишен стаж в областта на гражданското право, преподавател в УНСС, в ЮЗУ, в Академията на МВР, посочи Ячев. Не е била досега член на ЦИК. Бойчо Арнаудов е магистър по право и международни отношения, с богат стаж в държавната администрация, каза Веселинов. Към момента е член на ЦИК.

ДПС предлага Севинч Солакова за секретар на ЦИК. За член на изборния орган номинацията е за Ерхан Чаушев. Това обяви в председателят на партията и на парламентарната група Мустафа Карадайъ. Двамата имат дългогодишен професионален юридически и административен опит и практика. Солакова и Чаушев са и с дългогодишен опит като членове на ЦИК.

От партия „Воля“ и коалиция „Реформаторски блок“ предлагат съответно Кристина Цанкова-Стефанова и Ивайло Ивков, които са членове на комисията и към настоящия момент.

Процедурата предвижда парламентът да избере председател, двама заместник-председатели и секретар на ЦИК. Останалите членове ще бъдат назначени от президента Румен Радев по предложение на партиите в парламента и двете коалиции, които имат депутати в Европейския парламент.

Новият състав на комисията трябва да бъде сформиран до 20 март, а до процедурата се стигна след намесата на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, след като мнозинството в парламента отхвърли първоначалното предложение за това, направено от БСП.
Агенция „Фокус“, БГНЕС