БСП кани АБВ на 3 август да обсъдят имена за обща президентска кандидатура
БСП кани АБВ на 3 август да обсъдят имена за обща президентска кандидатура / БГНЕС, архив

БСП кани АБВ, "Движение 21" и други партии на 3 август на разговори да обсъдят имена за обща президентска кандидатура. Това съобщи председателят на БСП Корнелия Нинова на брифинг след среща с ръководството на КРИБ.

Тя посочи, че ръководството на БСП е взело решение на 2 август да анализира номинираните от местните структури имена и да прецени с кои от тях отива на разговори с другите партии.

Първанов и Калфин са предложенията на АБВ за президент

По-рано днес от АБВ съобщиха, че Георги Първанов и Ивайло Калфин са техните предложения за президент, а в началото на месеца от БСП обявиха, че тези имена не могат да бъдат общи кандидатури на левицата.

По този повод Корнелия Нинова коментира, че не е изненадана от номинациите на АБВ, защото те стоят още от самото начало на разговорите.

"Но не се прави така, след като имаме уговорка, че ще се видим, че ще обсъждаме имена, не се прави предварително. Коректно е да седнем и да разговаряме - те с техните имена, ние с нашите", допълни Нинова.

Тя обаче каза, че политическият диалог за обща кандидатура с АБВ не е изчерпан.

БСП дава отговор на АБВ за обща кандидатура за президент до дни

БСП и КРИБ изразиха обща тревога за кадрите в България. На срещата е обсъден и законопроектът на левицата за публичните предприятия. Поставяме като приоритет в нашия национален план икономиката и образованието, коментира Нинова и посочи, че си сътрудничат с експерти от КРИБ.

Прекалено много станаха юристите, икономистите, но няма инженери и химици, няма кой да работи в заводите, каза председателят на КРИБ Кирил Домусчиев.

Според него е нужен професионален мениджмънт, избран с конкурс, на държавните и общинските предприятия, защото не се стопанисват по най-добрия начин.

Източник: БТА