/ БГНЕС
"БСП за България" предлага да се създаде анкетна комисия за установяване на пропуските и нарушенията при изграждане на магистрали и пътища в България. Това съобщи Кирил Добрев от левицата на брифинг в парламента.
 
От последните дни стана ясно, че в Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) са уговаряни обществени поръчки за десетки милиони и неправомерно са усвоени 50 млн. лева, посочи той. По думите му политическото ръководство в лицето на тогавашния министър Лиляна Павлова е била информирана за това, което се случва в АПИ. И тук идва въпросът за отговорността, каза Добрев.
 
Какво разследва прокуратурата за строежа на магистрала "Марица" (ВИДЕО)

Ако е виновен Лазар Лазаров, ще понесе наказателна отговорност, кой обаче ще понесе политическата отговорност, да не стане така след няколко дена, че Лиляна Павлова да проверява Лиляна Павлова какво се е случвало в АПИ, коментира Кирил Добрев.
 
Бившият шеф на АПИ няма притеснения заради строежа на лот 1 от АМ Марица

Той посочи, че магистралите са гордост на правителствата "Борисов"1 и "Борисов"2, сигурно и на "Борисов"3. Искаме комисия, която да установи каква е цената, която плаща българския народ за тази гордост, добави депутатът от БСП. Според него анкетната комисия трябва да бъде създадена на паритетен принцип и подкрепена от всички политически сили.
 
Лиляна Павлова не разполага с данни за нарушения по магистрала "Марица"

В отговор Лиляна Павлова коментира, че умее да носи отговорност за своите действия и за своята работа. Компетентните органи са тези, които могат и трябва да разследват, ако има сигнали или съмнения за нарушения, добави тя. Мисля, че това е един опит да бъда дискредитирана, както аз, така и постигнатото от правителствата "Борисов" 1 и 2 в реализацията на големите инфраструктурни проекти, каза Лиляна Павлова.
 
Според нея България може да се гордее с изградените над 400 км нови магистрали и пътища, а всичко друго било опит за омаскаряване и дискредитация.
БТА