БСП и РБ разкритикуваха решението на ЦИК за централизиран жребий на номерата в бюлетините
БСП и РБ разкритикуваха решението на ЦИК за централизиран жребий на номерата в бюлетините / снимка: БГНЕС, архив

Председателят на БСП Михаил Миков определи като скандално и незаконосъобразно вчерашното решение на ЦИК за централизиран жребий на номерата на партиите в бюлетините.

78 партии и 3 коалиции са се регистрирали в ЦИК за местните избори

По думите му текстът на Изборния кодекс, според който поредните номера в бюлетините се определят чрез жребий в общинските избирателни комисии, е подменен от решението на Централната избирателна комисия. Миков отбеляза, че БСП като голяма партия може би има полза от централен жребий, но постави въпроса защо има нужда от закони в България, след като има органи, които винаги могат да ги допишат.

Миков коментира темата в началото на заседанието на Националния съвет на БСП, на което ще бъдат утвърдени още кандидати за кметове на общини и ще бъдат обсъдени организационни въпроси, сред които ситуацията във Видинската партийна организация. По думите му това заседание е събрало като филтър едни от най-проблемните общини.

Реформаторският блок същ е против решението на ЦИК от вчера да бъде теглен жребий на национално ниво за номерата на партиите в бюлетините. От Блока ще подадем жалба до Върховния административен съд в предвидения от закона тридневен срок, обяви във Велико Търново депутатът от РБ и председател на предизборния щаб на „Движение България на гражданите” Димитър Делчев, цитиран от пресцентъра на ДБГ.

Той е определил решението като лош знак за честността на изборите и е посочил, че то е противозаконно.

И Бареков даде на съд решението на ЦИК за номерацията за вота

Това са местни избори, на тях трябва да се обсъждат местни проблеми, а с това си решение ЦИК се опитва да превърне тези избори в национални, смята Делчев, като коментира, че това ще ощети гражданите от възможността да изберат най-добрия кандидат за тяхното населено място, който има отговори на техните проблеми.

По думите му решението дискриминира местните партии и коалиции, тъй като техният номер ще бъде след 80-ти и това ще затрудни допълнително гражданите, които бездруго трябва да се ориентират в четири различни бюлетини.