БСП и ДПС дават комисията за помилванията на Конституционния съд
БСП и ДПС дават комисията за помилванията на Конституционния съд / Sofia Photo Agency, архив
БСП и ДПС дават на Конституционния съд комисията за помилванията
50840
БСП и ДПС дават на Конституционния съд комисията за помилванията
  • БСП и ДПС дават на Конституционния съд комисията за помилванията

БСП и ДПС ще сезират Конституционния съд във връзка с парламентарната комисия, която разследва помилванията и опрощаванията, направени по време на двата мандата на президентската двойка Георги Първанов-Ангел Марин. Искането е подписано от над 60 депутати от левицата и ДПС.

„Повод за това наше питане са политическите спекулации през последните месеци по темата помилване, чиито връх беше създаването на тази анкетна парламентарна комисия, която освен че е една откровена и брутална политическа атака срещу президента Първанов, е и опасен прецедент, тъй като поставя под съмнение принципа на разделение на властите в българската държава и освен това прави опит да бъде подчинена президентската институция", заяви депутатът от БСП Мая Манолова.

По думите й с тази комисия мнозинството държи в шах и президента Росен Плевнелиев, тъй като занапред той ще може да бъде проверяван за всяко едно свое действие или за всяко едно упражнено правомощие.

„Очакването ни е да бъде обявена за противоконституционна тази комисия, да бъде обявено за противоконституционно решението на парламента, с което беше създадена комисията „Янев". От самото начало тази комисия започна с абсурдни решения и показа, че няма да има спирачки да изложи и себе си, и българския парламент. Имам предвид решението да се произнася включително по анонимни сигнали и доноси. Представяте си за какво мислене става дума и колко години назад се опитва да ни върне тази комисия, в която мнозинството е под ръководството на Яне Янев", добави Манолова.