Бракът като спасение от присъди за ромска любов с малолетна девойка
Бракът като спасение от присъди за ромска любов с малолетна девойка / DarikNews.bg, архив

Условни присъди за пълнолетни мъже, които живеят на съпружески начала и правят секс с малолетни момичета, под 14 години, постановява Районен съд-Кюстендил. Делата се образуват след обвинителни актове от прокуратурата.

Сигналите в прокуратура и полиция подават от отдел "Закрила на детето към Общинската дирекция "Социално подпомагане" в Кюстендил. Най-често става дума за представители на ромската общност. Чл.151 от Наказателния кодекс гласи: "Който се съвукупи с лице, ненавършило 14-годишна възраст, доколкото извършеното не съставлява престъпление по чл.152, се наказва с лишаване от свобода от две до шест години". По него за първите 9 месеца на годината са образувани три досъдебни производства в Районна прокуратура-Кюстендил.

Ако момичето е навършило 14 години, но е под 16, законът предвижда лишаване от свобода до две години или с пробация, както и с обществено порицание, чл.191 от НК. По него новообразуваните досъдебни производства са 12, от тях шест са вече в съда, като три са с обвинителен акт, а другите три за носене на административно- наказателна отговорност.

Делата се прекратяват, ако двамата влюбени сключат граждански брак. Момичето обаче трябва да е навършило 16 години и да има разрешение за брака от съда. Юристи коментираха пред Дарик, че често делата се бавят във времето, докато девойката може да сключи брак. В повечето случай от връзките има и родени деца.

Последното решение на Районен съд-Кюстендил по темата е от началото на този месец.

Подсъдимият - с основно образование, неженен, безработен, неосъждан, се признава за виновен в това, че от 29 януари 2015 г. до 6 май 2016 г. в Кюстендил, като пълнолетен, без да е сключил брак, е заживял съпружески с лице от женски пол - непълнолетна и ненавършила 14-годишна възраст.  Двамата имат и дете от връзката си.

След сключено споразумение с прокуратурата съдът му налага наказание "лишаване от свобода" за срок от три месеца, изпълнението на което на основание чл.66, ал.1 от НК се отлага за изпитателен срок от 3 години.

Още новини от Кюстендил