Бойко Борисов
Бойко Борисов
"Дай Боже числата на заразените да намалеят", заяви премиерът в предприятие в Пловдив
Премиерът Борисов посети завод в Пловдив, в който се произвеждат машини за тестване на ваксини за коронавируса. С него бяха вицепремирът Томислав Дончев и министърът на икономиката Лъчезар Борисов. "Влагаме огромни усилия в здравеопазването, дай Боже до две седмици да намалят числата на заразените", каза премиерът Бойко Борисов по време на инспекцията, излъчена в неговия Facebook профил.

Бойко Борисов посочи, че в България се казва на хората да се спазват мерките, но при черния петък те са счели за необходимо да напазаруват. "Винаги питаме как е в другите държави, за да може българите да чуят", коментира още Борисов.

Премиерът от Родопите: Аз съм вадил държавата от най-тежката финансова криза (ВИДЕО)

"Вчера във Франиця пуснаха фризьорските салони - голяма радост. Навсякъде в света е така. Дай Боже до две седмици да намалеят числата. За това влагаме огромни усилия в здравеопазване. Този месец ще минем 70-80 млн. лв. за хората на първа линия. Плюс парите за "Ремдесивир" допълнително, които дадохме, над 100 млн. и кусур са отишли този месец само за здравеопазването, при 10 % данък.

Той обърна внимание, че няма КПП-ата и хората могат да се разходят в планината и в парка.



Министър-председателят коментира и темата за страха сред хората. "Точно това се опитваме да правим. Хем да не саздаваме паника, да е нормално и да е естествено, в същото време от другата страна на везната стоят докторите. Казват, че натискът е огромен", коментира още Борисов. Той отчете, че икономиката работи и нищо не се е променило.

Работещата икономика е гаранция, че страната ни ще излезе по-бързо от кризата, породена от пандемията. Затова правим всичко възможно да намалим натиска върху здравната система, но и да не спира животът, написа по-късно във Facebook премиерът. Предприятието, което посети, прави зъболекарски машини, части за електромобили, устройства, с които се тестват ваксини за коронавирус, както и батерии за електрически автомобили.

По оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" компанията е подпомогната с 1 638 000 лева. Предприятието започва и производството на товарни електромобили. Това е първата реализирана инвестиция от стратегията за позиционирането на "Тракия Икономическа зона" като Електромобилен хъб. Планира се тук да бъде изграден завод за електровелосипеди, както и такъв за двигатели за