Борисов вика двама министри за пенсиите на звездите
Борисов вика двама министри за пенсиите на звездите / Sofia Photo Agency, архив

 

Премиерът Бойко Борисов е разпоредил до понеделник социалният министър Тотю Младенов и министърът на културата Вежди Рашидов да го запознаят със ситуацията около изгорелия архив на Концертна дирекция. Министър-председателят бил силно впечатлен от публикация, в която вокалистът на група "Сигнал" Данчо Караджов призовава, за да не останат 20 звезди без пенсии, българите да свидетелстват, че тези изпълнители са пеели, съобщава 24chasa.bg. Архивът изгорял преди 22 години и с него изчезнали документите за техния труд.

Ако не се намери дублиращият архив, правителството ще разпореди да се търси вариант за персонални пенсии на тези, чиито документи са унищожени.

"Премиерът ми се обади рано сутринта в събота и поиска въпросът с пенсиите на естрадните ни певци да бъде решен. Аз го информирах, че в понеделник се срещам с изпълнителите, за да обмислим какво е най-добре да се направи", заяви Вежди Рашидов.

"Има редица неясноти и проблеми, тъй като 10 правителства преди нас са работили на парче без реформи и сега всичко е клеясало. Затова експертна група от юристи ще подготви проектозакон, за да се вкарат в релси нещата и да не изпаднат в същата ситуация след време и днешните млади изпълнители. Но големите ни творци трябва да бъдат сигурни в своите пенсии", каза още Рашидов.

"Извадил съм си акуратно от бележника всички концерти на "Щурците" от 1983 г. до днес. Те са около 2600, към тях прибавям и още 400 от предните години, тъй като свирим от 1968 г.", заяви Кирил Маричков. Фронтменът на групата се опасява да не би сега да се наредят на дълга опашка и други, които не са работили към концертна дирекция и нямат трудов стаж. "Трябва да има критерии, примерно брой концерти, издадени албуми, участия във фестивали", каза Маричков.

Маричков, Йордан Караджов, Йорданка Христова, Ценко Минкин и още няколко други музиканти са поканени в министерството на културата на разговор от Вежди Рашидов.