/ Министерския съвет
Премиерът обяви новината на среща с протестиращите
Старата и недостроена сграда на Националната детска болница ще бъде съборена. Бъдещата детска болница ще бъде построена на същия терен, в карето между няколко болници и в непосредствена близост до детската клиника на "Александровска". Това увери премиерът Бойко Борисов, който се срещна с представители на протестиращите.

„С много любов искаме да направим новата детска болница. Нещо, което е заченато в проблем, каквото и да направим, и златна да я направим тази болница, винаги ще има недоволни от нея. Затова решихме да я съборим старата сграда, но мястото е много добро място - в клъстер от други болници, в паркова среда“, заяви министър-председателят.

По време на разговора премиерът Борисов подчерта, че постройката, проектирана през 70-те години на миналия век, ще бъде съборена и на същото място ще се изгради нова модерна педиатрична болница, в която ще бъде гарантиран достъпът на специалисти и от съседните високоспециализирани лечебни заведения.

Борисов посочи, че очаква от представителите на организациите в хода на работните процедури да му предоставят предложенията си и архитектурните решения. „Аз много ценя работата на архитектите, тъй като да намериш общото между инженерното и архитектурното решение е голям талант и вие го знаете“, заяви министър-председателят Бойко Борисов.

По време на срещата представителите на различни организации благодариха на премиера Борисов и правителството за взетото решение за осигуряване на специализирана болница за малките пациенти, съобщиха от пресслужбата на правителството. В срещата участваха още и вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на финансите Владислав Горанов и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Протест пред МС заради строежа на националната детска болница (ВИДЕО)

 В началото на месеца бъдещата детска болница получи статут на "обект с национално значение". С това решение на правителството на практика стана възможно да бъдат съкратени административните сроковете за реализацията на проекта, а здравният министър Кирил Ананиев подписа договора за нейното проектиране и строителство. Новината изкара на паветата на протест родители и медици, които твърдяха, че строежът е компрометиран и не отговаря на съвременните изисквания.