/ БГНЕС
Кметът на Пловдив Здравко Димитров трябва да си подаде "моментално" оставката. Това мнение изрази лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на среща с актива на партията в града. Той коментира протестите от последните дни на феновете на два от пловдивските футболни отбори – „Локомотив“ и „Ботев“, свързани с недостатъчно финансиране на новите стадиони на клубовете. Според Борисов заради тези скандали ГЕРБ търпи негативи, а Здравко Димитров си е взел отпуска.

"За тези стадиони съм идвал няколко пъти в Пловдив, срещал съм се с феновете и на „Локо“, и на „Пловдив“, каза лидерът на ГЕРБ. 

"Единственото, което съм го казвал от първия ден, е, че това го правим за феновете, да има стадиони, за да се играят финали", каза Борисов.

„Средства, отпуснати от нашето правителство, с гласуванията на наши и други общински съветници, за нещо, на което да се радва Пловдив като футболен град, предизвиква само протест. Поради немарливо, некачествено, безконтролно - партията търпи негативи“, обясни Борисов. Той каза още, че преди седмица е говорил с кмета Здравко Димитров и му е казал да си поправи грешките, но той излязъл в отпуск.  

"Почтеното в случая и ангажиментът към партията е да си подадат оставките“, каза Борисов по адрес на Здравко Димитров и заместник-кмета Пламен Райчев.

"С парите, които осигурихме, си създаваме ядове. Обвиняват партията в корупция", добави лидерът на ГЕРБ и припомни, че още в края на миналата година, отново при посещение в Пловдив, е заявил, че Димитров няма да е кандидат за кмет на ГЕРБ на предстоящите местни избори. 

"Знам, че е много тежко преди избори да имаме такива отношения, но е честно към хората. Обичам го, уважавам го, но не се справя. Създаде ни проблем. Този проблем се надявам с нашите съветници и съветниците от другите партии още в четвъртък, на сесията на Общинския съвет да бъде решен", обобщи Борисов.

Той призова общинските съветници да намерят начин, заедно с представители на двата фенклуба като неправителствени организации, да съгласуват съответните плащания. "Без тяхно одобрение да не се случва. Не го правим стадион на ГЕРБ, а го правим стадион на „Ботев“, стадион на „Локомотив“, за да отидат хиляди хора да се радват", настоя Бойко Борисов.

"Ако Димитров ми е приятел, трябва да отиде да си депозира оставката. Месеци наред имаше възможност да упражни контрол и той не го направи, каза още лидерът на ГЕРБ. И добави: "В момента недоверието към него е голямо. По-добре е да се отдръпне".



„Избран съм от пловдивчани, не назначаван, за да ми се иска оставка. Това искане ми идва като гръм от ясно небе. Ще обмисля в следващите дни какво да направя”. Това заяви в своя позиция кметът на Пловдив Здравко Димитров.

„Дебатът за Пловдив трябва да се води с гражданите и в Общинския съвет, а не на партийни сбирки”, коментира още той.

„Не съм забърквал бакии. От самото начало на мандата започнахме с много важни и трудни проекти като Водния цикъл, обектите по ОП Региони в растеж”, пробива под Гарата и бъдещето на Бетонния мост, които бяха фатално забавени от предшественика ми и вкарани в риск. Управлявам отговорно с всички сили и умения - мои и на екипа ми. Казусът със стадионите на “Ботев” и “Локомотив” не е мой или на Пламен Райчев. Всички искахме двата стадиона да се построят и всички бяхме наясно, че осигурените първоначално пари няма да стигнат. Някои хора обаче явно използват проблема с политически цели. Същото се случва и в дебата за Панаира. Аз имам план как да спася Панаира за Пловдив и то с дипломация, а не с войни”, подчерта Димитров.

„Имаме много важна работа за вършене, виждате на колко фронта се строи в Пловдив. Безотговорно ще е да оставим града на автопилот в този момент”, завърши кметът и уточни, че му трябват няколко дни, за да реши как да отговори на искането за неговата оставка и тази на заместника му Пламен Райчев.
Ралица Николова/БТА, nova.bg