Борисов информирал Плевнелиев за ситуацията след земетресението
Борисов информирал Плевнелиев за ситуацията след земетресението / снимка: Sofia Photo Agency

Премиерът Бойко Борисов информира президента Росен Плевнелиев за ситуацията след земетресението на територията на страната, усетено най-силно в Перник, Радомир и София, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Министър-председателят е запознал държавния глава с мерките, предприети от правителството след трусовете за оказване на най-неотложна помощ на населението.

Премиерът е уверил държавния глава, че за хората, чиито домове са най-засегнати от земетресението, са осигурени места за подслон до възстановяване на жилищата им. На пострадалите ще бъде предоставена и еднократна помощ в размер на 325 лв. чрез Агенцията за социално подпомагане. Премиерът Борисов е съобщил още, че след като комисиите в засегнатите райони опишат всички щети, заедно с вицепремиера Симеон Дянков ще бъдат търсени механизми за оказване на допълнителна помощ от страна на държавата. Премиерът е информирал държавния глава за извършените проверки на стените на язовирите в страната. Министри от кабинета и в момента посещават най-пострадалите райони.

Президентът Росен Плевнелиев е поздравил правителството за бързите и адекватни мерки, предприети след земетресението. Президентът е дал висока оценка на координацията на всички ангажирани държавни институции, които, по думите му, са реагирали своевременно и са съумели да овладеят напрежението сред хората.