Борисов: Имаме воля да изпълним препоръките на ЕК
Борисов: Имаме воля да изпълним препоръките на ЕК / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Премиерът Бойко Борисов заяви, че правителството има политическата воля да изпълни препоръките в доклада на Европейската комисия, за да отговори на очакванията на българското общество за повече справедливост и сигурност. В изявлението си, разпространено от пресцентъра на кабинета, министър-председателят напомня, че в документа за напредъка на страната ни след присъединяването към ЕС по механизма за сътрудничество и оценка в областта на вътрешния ред и правосъдието се оценяват усилията и постиженията на всички правителства на България от 2007 г. насам, както и на всички власти - изпълнителна, съдебна и законодателна.

Според премиера механизмът е изиграл съществена роля за реформите в областта на правосъдието и вътрешния ред в страната и той приема като положителна оценката, че България е на път да изпълни критериите по него. Борисов смята, че това трябва да стимулира всички власти у нас и е сигнал, че реформите трябва да продължат.

Министър-председателят отбелязва и констатацията на ЕК, че основните законови инструменти са вече създадени. По думите му това е знак, че България е завършила един от най-важните етапи на реформата на правосъдието и вътрешния ред. Премиерът допълва, че препоръките в доклада са в подкрепа на започналите реформи в областта на правосъдието и вътрешните работи, а до следващия доклад новоприетото законодателство ще доведе до реални резултати.

„Приемаме критичните констатации на Комисията, защото те показват, че реформите в областта на правосъдието и вътрешния ред са изправени все още пред много трудности и предизвикателства. Наясно сме, че прилагането на нов подход и институционалните промени в съдебната власт все още не дават желаните от всички ни резултати", посочва министър-председателят.

Според него следващите 18 месеца са времето, в което всички български институции ще докажат своята решимост да променят съдебната система и да ограничат корупцията и организираната престъпност.

„Новият подход на ЕК предвижда за първи път отпадането на междинните доклади. Това открива пространство за прилагане на вече набелязаните от България мерки и поставя времева рамка за приключване на ангажиментите и показване на ясни резултати от извършените до сега реформи", заяви още премиерът Борисов. Според него фактът, че за трета поредна година Европейската комисия отбелязва силната политическа воля на българското правителство за реформи е не само признание, а и ангажимент за успешно постигане на целите в този процес.