Борисов: Благодарение на ДПС приехме два закона, иначе щях да си подам оставката
Борисов: Благодарение на ДПС приехме два закона, иначе щях да си подам оставката / снимка: БГНЕС, архив
Борисов: Благодарение на ДПС приехме два закона, иначе щях да си подам оставката
77113
Борисов: Благодарение на ДПС приехме два закона, иначе щях да си подам оставката
  • Борисов: Благодарение на ДПС приехме два закона, иначе щях да си подам оставката

Няма риск за коалицията според министър-председателя Бойко Борисов. Поводът за тези думи беше гласуването на предложението за пенсионното осигуряване, за което против гласуваха партньорите на ГЕРБ във властта - Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ.

Според премиера никой не кара никого насила да си тегли парите, а става дума за демократичното право на избор. Той каза още, че ако му дадат основания, предложението ще се прегласува.

„Ако има риск за коалицията, има риск за държавата. Аз преглъщам всичко седмици наред. Много неща не ми харесват, но стискам зъби, защото основната и важна цел е да влязат пари в държавата и те влизат. Предложението дойде едновременно и от финансовия министър, и от синдикатите. Те бяха говорили по тази тема - това, което ме убеди", заяви премиерът.

Борисов се обърна към колегите си от Реформаторския блок и от останалите партии с думите: „Не им отива да ни прешиват с ДПС. Благодарение на ДПС минаха два закона, които ако не бяха минали - плоският данък и предварителните отчуждения, аз щях да си подам оставката веднага. Просто вече нямаше да има правителство. Това бяха двете наши основни цели - да запазим ниските данъци и да строим. Днес, че са подкрепили едно решение на ГЕРБ - това не значи нито коалиция, нито кафета... Бих могъл да кажа обратното - коалиция между БСП и Реформаторите. Честно ли е? Не! Надявам се вече да не го правят".