Боят настана в Суходол или игра на стражари и апаши заради сметището
Боят настана в Суходол или игра на стражари и апаши заради сметището / netinfo

С революционната песен „Боят настана" си вдигаха духа суходолци на поредния протест срещу отварянето на сметището. Повече от 100 души се събраха на площада пред читалището, за да изразят отново категоричното си несъгласие с повторната експлоатация на депото. „Поне на журналистите показаха ли ви някакво решение черно на бяло? А заповедта за полицаите и жандармите, дето са тука цела седмица показаха ли ви?", питаха суходолци.

Макар и с малко закъснение от предвидения час за митинга в 11 ч. хората се насъбраха на обичайното място за протести – площада пред читалището до кафе-аперитива и в близост да бракувани артилерийски оръдия. От уличните стълбове за осветление продължаваха да се веят закачените преди седмица черни знамена, забучени по думите на суходолци, като символ на общинското и държавно желание да се погребе квартала. Предизборен плакат на кмета Бойко Борисов отпреди две години с негов подпис и уверение, че стои зад суходолци беше показан като пример за неизпълнение на обещания.

Множеството взе решение за шествие по ул. „Бъдеще" към моста, където е изградена полицейската блокада. С песни от рода на „Боят настана" разстоянието от около километър беше изминато под строгия поглед на полицаи в патрулки. На самата барикада хората бяха спрени от полицейски кордон, а след минута от посока на сметището дойдоха два джипа с жандармеристи.

„Всичките тия полицаи и жандармеристи кво правят тука от цялата страна? Знаете ли, че вечер пият по заведенията, дори закачат момичета от Суходол. То като гледаме май дълго ще останат, може да пламне некоя любовна история и да пращаме „Море от любов" да ни снима. Па може и една сватба да я направим на сметището", коментираха положението и сериозно, и с насмешка хората от квартала, докато полицаите ги гледаха строго.

Покрай протестиращи и охраняващи сметището пък преминаха два камиона по чистотата, които необезпокоявани изсипаха боклука от кофите в Суходол.

От моста протестиращите взеха решение да пробват достъп до сметището по обходна улица – „Гробарска". Тръгнаха и когато уличното платно свърши те се закатериха по едно възвишение с цел да заобиколят изградената вече пред тях нова полицейска блокада. След суходолци, които викаха, че отиват да берат гъби се впуснаха жандармеристи. Но униформените бързо бяха отзовани, защото се оказа, че достъпът до сметището по този начин е труден, почти невъзможен.

Протестиращите също решиха да се върнат към центъра на квартала. По пътя си бяха съпровождани от полицаи. Дори се пошегуваха, че автобусите с униформени са новият вътрешно квартален транспорт, а с толкова много въоръжени представители на реда в квартала вече се спяло спокойно, кражбите били история, повишили се приходите в магазините и кафенетата. На една от преките , водеща към Околовръстното шосе шествието беше спряно и отбито. Преди това хората се спряха пред къщата на Георги Георгиев, председател на новото сдружение „Диалог за Суходол" и хвърлиха отпадъци в двора му, въпреки високата каменна ограда. С възгласи „предател" те изразиха позицията си към него на фона на предложението му да се преговаря със Столичната община за компенсации срещу съгласието да се отвори сметището.

Стигайки отново до площада се видя, че кордон жандармеристи са блокирали и оттук изхода към Околовръстното. Майки с деца решиха, че „батковците в униформи, приличащи на герои от междузвездни войни" са достоен декор за снимки и извадиха фотоапарати да снимат малчуганите пред каските и палките.

Близо час и половина продължи днешният израз на несъгласие с отварянето на депото за боклуци от 4 декември т.г. Като цяло картината в Суходол с днешна дата може да се квалифицира като „игра на стражари и апаши". Следващата неделя протест отново ще има от 11 ч на площада в квартала. Междувременно през седмицата суходолци ще излизат да казват "не на боклука" вечер от 18 до 20 ч на полицейската блокада на моста.