За съжаление имаме слаб земеделски министър, не съм видял икономическия. Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов разкритикува министъра на земеделието Кирил Вътев. Критиката е във връзка с намеренията за протести на зърнопроизводителите, след като парламентът реши да свали забраната за внос на зърно от Украйна.

"Денков е млад премиер и на никой такъв не са му приятни протестите", каза той. И призова правителството и зърнопроизводителите да спрат с тежките квалификации и закани.

Премиерът за зърнопроизводителите: Аз с терористи не преговарям (ВИДЕО)

Този бранш е получил над 30 млрд. лева дотация от ЕС. Когато си получил такива пари от ЕК, не може да говориш, че ще събориш държавата и ще фалираш. Тук е тяхната грешка, на Денков грешката е квалификацията. Моят съвет е да седнат на масата”, заяви Борисов.

"Правителството е длъжно да помогне на този сектор с нови пазари. Цялата верига доставки да се проследи, да имаме износ за трети страни, да помогнем да се изнесе жито, царевица, слънчоглед, да се помисли за тавани, които да не се надвишават, да не говорим за сухото мляко. Това се решава в МС с преговори на масата, а не с трактори отвън. Аз имам поне 20-30 протеста, мляко хвърляха, домати, първо протести, после сядаме, преговаряме, помагаме си и после се прегръщаме", подчерта Борисов.

Премиерът Денков: Не виждам причина да искам оставката на Вътев

“Земеделският сектор получава изключително сериозни субсидии и помощи. Те бяха увеличени миналата и тази година с 426 млн. лв. допълнително във връзка с войната в Украйна, така че не можем да говорим, че няма подкрепа от страна на държавата”. Това заяви премиерът акад. Николай Денков в коментар на думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че земеделският министър е слаб.

Борисов: Ще обявим кандидата ни за кмет, след като свърши Ретроградният Меркурий

Иначе лидерът на ГЕРБ не подмина и темата за кметските избори. Припомняме, че той беше обещал да обяви кандидата за кмет на София, след като свърши Ретроградният Меркурий.

Предвид вече отминалия ретрограден Меркурий журналисти попитаха Борисов дали ще обяви кой е кандидатът за кмет на ГЕРБ за София. "Няма да кажа", категоричен бе той.

ЕК: Край на мониторинга над България и Румъния

Бившият премиер благодари на Кирил Петков, Христо Иванов, Асен Василев и Делян Пеевски, че "с цялото законодателство, което подготвяме, приемаме, приехме, вчера ЕК свали мониторинга за корупция за България". "Това е много добре за България", съобщи Бойко Борисов.