/ /iStock
В момента на българския пазар се разпространяват около 30 лекарствени продукта, които съдържат инсулин. Те се произвеждат от трима производители. Това заяви изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) маг. фарм. Богдан Кирилов по време на изслушване в Комисията по здравеопазване в парламента относно липсата на инсулин и на други лекарствени продукти на територията на Република България и функционирането на специализираната електронна система за проследяване и анализ (СЕСПА) на лекарствените продукти, включени в Позитивния лекарствен списък.

ИАЛ извърши проверки на място в притежателите на разрешението за употреба и осем търговци на едро на 19 и 20 февруари. Декларираните количества са малко над 188 000 опаковки за тези 30 лекарствени продукта при притежателите, а у търговците на едро – близо 54 000 опаковки, докладва Кирилов. В периода 27-28 февруари извършихме поредна извънредна проверка за налични количества от същите лекарствени продукти, като декларираните у притежателите количества са 185 000, а в търговците – 45 000, отбеляза още той. Данните сочат, че проверките за 2023 г. са били 860, 724 са били в аптеките, а останалите – в търговци на едро, обясни Кирилов. Той даде за пример констатирани случаи на заявени и отказани количества медикаменти. 

Ангелов за липсата на инсулин: Няма да позволим хората да живеят с усещането, че търговците са победили държавата

Един такъв пример е, когато има множество заявки по едно и също време, следва ли да се прилага принципът първият поръчал търговец първи да получи доставката и на какво ще се базира това като законово правило при налични договорни отношения, коментира Кирилов. Ако преценим, че това е приложимият принцип, то тогава означава ли, че търговецът на едро следва да откаже да достави лекарствените продукти, ако направената заявка надхвърля капацитета за продажба от една аптека, заяви той. И обясни, че има случаи и на направени устни заявки, "като не се документират писмено". Считам, че от страна на Агенцията се полагат максимално усилия да се поддържат актуални данни в СЕСПА, отбеляза също Кирилов. По думите му системата не отразява това, което в действителност се случва на пазара. Той каза, че очаква нейното надграждане.

На изслушването в Комисията по здравеопазването днес са и здравният министър проф. Христо Хинков, зам.-министърът на здравеопазването Илко Гетов, ръководителите на Държавна агенция "Национална сигурност" Пламен Тончев и на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" Явор Серафимов. В изслушването е предвидено участие да вземе и изпълнителният директор на "Информационно обслужване" АД Ивайло Филипов, както и представители на Агенция "Митници". Първата част на заседанието бе открита за медиите, иначе то е обявено за закрито за журналисти. По време на изслушването на Кирилов депутати поставиха въпроси за възлагането на създаването и въвеждането на СЕСПА. Председателят на комисията проф. Костадин Ангелов запита кой конкретно е посочил и избрал "Благой Миров да изработи СЕСПА", а Кирилов обясни, че той е посочен като "лице, експерт, с който Министерство на здравеопазването има договорни отношения" за изграждане на прототип на системата. 

До намирането на трайно решение на проблема така, както беше обявено преди Нова година, ще продължим да удължаваме срока на забраната за износ на инсулини, защото и едно оплакване да имаме, това за нас е сериозен сигнал, обяви във вторник зам.-министърът на здравеопазването Илко Гетов. Заповедта ще бъде в сила отново само за един месец, от 1 до 31 март включително. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Борислава Бибиновска, БТА