/ ThinkStock/Getty Images
Българският лекарски съюз настоява в декларация Министерство на здравеопазването и Надзорният съвет на НЗОК да спрат неправомерните опити за сключване на анекси към договорите с лечебните заведения за болнична помощ на базата на редукция на легла, в новоприетата Национална здравна карта. Декларацията е приета на редовния Отчетно-изборен събор на БЛС, съобщиха от организацията.

Д-р Иван Маджаров е новият председател на Българския лекарски съюз

Позоваването на този оспорван от съсловието нормативен акт, при влязъл в сила Национален рамков договор за медицински дейности за 2018 г., въвеждането на нови рестрикции и свръхрегулации, ще доведат до нарушение на достъпа на пациентите до медицинска помощ и работата на лечебните заведения. От друга страна, в условията на лимитирани бюджети, това е напълно безсмислен акт, който ще предизвика политическо и обществено напрежение, пише в декларацията.

Няма да се прекратяват договори с болници заради новата здравна карта

БЛС има ново ръководство - председател е д-р Иван Маджаров
, зам.-председатели са Николай Габровски и Николай Брънзалов.

Сред основните цели на новото ръководство на БЛС са оптимизиране дейността на администрацията, създаване на ефективна връзка между отделите на Съюза, привличане на млади кадри, по-висока ефективност в съвместната работа с различните европейски организации, имащи отношение към здравния сектор.