Близначетата от Пазарджик няма да бъдат изоставени?
Близначетата от Пазарджик няма да бъдат изоставени? / снимка: sxc.hu

Има вероятност първите бебета на Пазарджик за 2011 г., близнаците Васил и Василена, да не бъдат изоставени от тяхната майка. Това е позицията на специалистите от Агенция „Закрила на детето" в Пазарджик. Социални работници многократно са водили разговори с 34-годишната родилка Лазарина и изразиха надежда, че майката може да промени решението си и да се грижи за децата си. Специалистите обясниха, че на жената ще бъдат предоставени безплатни юридически и психологически консултации, както и парични помощи, съгласно Закона за социално подпомагане.

В момента близначетата са в Неонатологията в Областната многопрофилна болница в Пазарджик. Според завеждащия отделението д-р Мариела Захариева след раждането майката е изтъкнала само финансови причини като причина за решението си, но твърде вероятно е и социално-битови причини да са довели до категоричната й позиция за отказ за грижа към близначетата.

По думите лекарите, състоянието на децата е задоволително. Василена е първото родено дете. Състоянието на Васил е малко по-сериозно, но няма нещо, което да застрашава живота му. Очаква се бебетата да останат в отделението още две седмици.

Според статистиката 32 са изоставените деца за 2010 г., родени в Областната болница в Пазарджик. Всички те са от малцинствата. Ако близнаците Васил и Василена бъдат дадени за осиновяване, това ще е първият случай на българска майка от Пазарджик,с образование и работа, да изостави децата.