/ ThinkStock/Getty Images
Работодателските организации настояват правителството да сезира Конституционния съд относно законността на добавката за стаж и професионален опит. Това стана ясно след днешното заседание на подкомисията по доходите към тристранния съвет, на което беше обсъдено предложението за отпадане на добавката.
 
От бизнеса очакват и решението на Комисията за защита от дискриминация, която трябва да се произнесе, дали има равнопоставеност между държавните служители, които не получават такава добавка, и работещите на трудов договор, на които добавката се начислява всеки месец.
 
Работодатели сигнализират за дискриминация заради "клас Прослужено време"

От своя страна синдикатите посочиха, че няма икономически аргументи за отпадане на това възнаграждение, и че не може да се говори за дискриминация.

След като през лятото управляващите обявиха, че няма да разглеждат въпроса с отпадането на добавката за стаж, работодателските организации внесоха жалба в Комисията за защита от дискриминация, в която посочват, че регламентът за добавката нарушава забраната за дискриминация, основана на възраст, както и на работа в частния и публичния сектор. Произнасянето на комисията предстои, а синдикатите не вярват, че решението ще е в полза на бизнеса.
 
След препирни през лятото: Добавката за професионален опит и стаж се запазва

"Няма описан признак дискриминация по професионален опит и трудов стаж. Има по възраст, само че тази добавка не се изплаща за възраст, а за трудов стаж", каза Ваня Григорова, икономически съветник в КТ "Подкрепа".
 
Последният опит на бизнеса да атакува добавката за прослужено време беше изпратеното до правителството искане за промяна в Кодекса на труда, с която да се премахне правото на Министерския съвет да определя допълнителни възнаграждения, извън заложените в закона, тъй като това противоречи на Конституцията.
 
Бизнесът иска да се върне добавката за стаж в заплатите на чиновниците

"Чл. 48, ал. 5 на Конституцията казва, че заплащането на труда се урежда по законодателен път, тоест чрез закона, не с постановление, не с наредба, инструкция и така нататък. Това не е спазено, дадено е право на Министерския съвет сам да определя допълнителни възнаграждения, които не са упоменати в Кодекса на труда", каза Димитър Бранков от Българската стопанска камара.
 
Индустрията готова на протест заради клас "Прослужено време"

До момента правителството не е заявило воля нито за промяна в Кодекса на труда, нито за сезиране на Конституционния съд относно този казус. А синдикатите твърдят, че няма икономически аргументи за премахването на добавката за стаж.