Бивш полицай от Смолян обра Експресбанк
Бивш полицай от Смолян обра Експресбанк / netinfo

Бивш полицай се опита да ограби банка в центъра на София. 31-годишният Костадин Лазаров открадна от клон на "Експресбанк" в София 25 хиляди лева. Минути след това беше задържан. Мъжът е бил пристрастен към хазарта. Първоначалната версия на полицията, че извършителят е имал съучастници, не се потвърди.

В 11.10 часа Костадин Лазаров с полицейската си униформа, с маска на лицето, с пистолет и радиостанция е влязъл в банката на ъгъла на бул. "Патриарх Евтимий" и ул. "Христо Белчев". Минути преди това обаче патрулиращи полицаи са се усъмнили в техния "колега" и в начина, по който е облечен и попитали дали в момента има специализирана полицейска операция.

След като от министерството им отговорили, че няма такава планирана операция, патрулните полицаи веднага тръгнали към банковия клон. През това време Лазаров е успял да задигне 16 590 лева, 2700 евро и 2477 щатски долара. След кратко преследване мнимият полицай е бил задържан.

След като е бил разпитан в полицията, Лазаров е признал, че причина за обира са били прекалено многото му дългове към различни хора. Той ги е натрупал заради това, че е залагал в „Еврофутбол”.

Според справка в МВР Лазаров е работил в Районното полицейско управление в Смолян до февруари тази година. По думите на директора на Столичната дирекция на полицията комисар Румен Стоянов, Костадин Лазаров е напуснал системата на МВР доброволно.

При разпита Лазаров е обяснил, че се отказал от работата в МВР, защото обстановката станала тежка и е имало много оплаквания срещу него заради заемите, които е направил.

Костадин Лазаров е работил в МВР около осем години. Последните две и половина обаче се е изострила зависимостта му от хазарта. За да се избави от тази своя зависимост, бившият полицай се е консултирал с психотерапевт, но без особен резултат.

Друга справка в МВР сочи, че на 29 януари 2006 година бившият полицай е извършил измама в пункт на „Еврофутбол” в Пловдив. Представяйки се за полицай, тогава той е заявил, че в пункта има белязани банкноти и ги е изискал като е написал фиктивно протокол за тях. Така е успял да завлече клона на „Еврофутбол” с 5 хиляди лева.

По повод това, че Костадин Лазаров е извършил обира с полицейската си униформа, директорът на Столичната дирекция на полицията Румен Стоянов каза, че полицейската униформа остава у всеки бивш или пенсиониран полицай.

Румен Стоянов уточни, че Костадин Лазаров не е имал съучастници. От записите на камерите се вижда, че той е влязъл в банката, прилепил пистолета в главата на охранителя, завързал го е с белезници и подал на касиерката найлонов плик, за да сложи в него парите.

На 15-та секунда обаче касиерката е успяла да натисне паник бутона и е задействала сигнално-охранителната система. По време на обира в банката не е имало клиенти.