БХК завежда дело в Европейския съд заради антиромския език на омразата на „Атака”
БХК завежда дело в Европейския съд заради антиромския език на омразата на „Атака” / снимка: sxc.hu

Българският хелзинкски комитет (БХК) завежда за първи път в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), от името на трима български граждани от ромски произход, дело за разпространяването на език на омразата от „Атака” срещу ромите в България, съобщиха от БХК.

През септември 2011 г., когато криминален случай в Катуница води до антиромски протести в цялата страна, „Атака” разпространява крайно расистката брошура, озаглавена „Циганската престъпност - опасност за държавата”, заедно с агитационни листовки, в подкрепа на Волен Сидеров за президент. Брошурата, без да посочва първоизточник на „данните”, приписва на ромите куп зверски и възмутителни престъпления, като внушава, че тази общност, като цяло, е носител на престъпност, и то такава, която застрашава държавата.

Три инстанции на прокуратурата последователно отказват да образуват досъдебно производство по случая, въпреки че подбуждането към етническа омраза и дискриминация е престъпление, по Наказателния кодекс. Международното и европейското право също задължават държавата да преследва ефективно и наказва адекватно извършителите на подобни престъпления от омраза.

Настоящето дело е първото от серия подобни дела за разпространението на враждебна реч от парламентарнопредставена партия и нейния лидер, известни в обществото с крайното си ксенофобско и расистко говорене, които ще бъдат заведени пред ЕСПЧ с помощта на БХК. Следващите дела са продължение на гражданските дела на коалицията „Граждани срещу омразата”, заведени лично срещу Волен Сидеров през 2006 г.