В сезона на летните почивки засилват контрола в ресторантите и all inclusive хотелите по морето. През следващите месеци инспекторите от Агенцията по храните ще следят безопасни ли са продуктите, които ни предлагат в курортите.

Традиционно проверки ще има и на производителите и търговците на сладолед. Преди контролните органи да тръгнат на инспекции, екип на NOVA влезе в ролята на таен клиент, за да провери как се съхранява и продава сладоледът, който се предлага на открито. 

Бяха избрани няколко произволни обекта за продажба на сладолед в центъра на София. Резултатът от експеримента - в нито един от 5-те обекта лъжичките за сладолед не са индивидуално опаковани, а в два от тях – приборът за загребване е само един за всички видове вкусове.

Може ли това да се окаже рисково, отговорът дава д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните. Според него въпреки ниските температури, при които се съхранява, сладоледът бързо може да се превърне в опасна храна. Затова когато купуваме насипен сладолед трябва да внимаваме дали лъжичките за консумация са отделно опаковани и дали всеки вид сладолед има отделна лъжица за загребване. Още по-опасно е, ако сладоледът се продава на открито.

„Тези сергии обикновено са на улици – където минават много хора, вдига се прах. Разпространяват се всякакви бактерии”, каза още лекарят.

Вижте повече във видеото.
NOVA