Премиерът посети Военномедицинската академия (ВМА), за да разгледа химико-токсикологичната лаборатория във ВМА. Николай Денков отбеляза, че един от проблемите с войната по пътищата е бавното излизане на експертизите за алкохол и наркотици. Затова търсим решение, каза той. 

Идеята да се правят нови лаборатории, е грешна, фокусът трябва да е върху оборудването на съществуващите лаборатории, коментира премиерът. 

Това, което успяхме с колегите химици да разберем, е, че може да се промени организацията, каза Денков. По думите му се изисква известна инвестиция, която вече са договорили и най-подходяща да бъде направена бърза крачка в това отношение е именно ВМА.

Премиерът посочи, че в момента има около 900 проби, които са се натрупали. Той обясни, че с малко допълнителна инвестиция, с хора, които ще бъдат привлечени, и апаратура, която се подготвя, ще се работи на три смени, 24 часа в денонощието. Въпросът е, че променяме режима от натрупване на проби, защото няма капацитет, към изчерпване на тези натрупани проби и бърза обработка на новите, каза още той.

Денков каза, че в момента работят, освен във ВМА, лабораторията в МВР-болница и към криминалистиката. Премиерът отбеляза, че апаратурата е сложна и изисква подготовка на хора с висока квалификация.

Началникът на ВМА генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски каза, че тези 900 проби са натрупани от 25 април досега. Надяваме се, че с разширяването на капацитета на двете ни лаборатории, които са във Варна и в София, можем да се справим сравнително бързо, каза той. Той обясни, че в момента капацитетът на софийската лаборатория е около 50 проби седмично. Надяваме се да можем да го увеличим тройно, коментира той. По думите му не е толкова важно колко пари ще се вложат в апаратура, въпреки че и това е важно, но трябва да бъдат обучени хора и разговорите са именно в тази насока.

Относно кадрите, ген. Мутафчийски каза, че ще бъдат увеличени с по шест човека. Денонощният график ще започне, когато имаме вече новите хора, надяваме се - съвсем скоро, каза той. По думите му става дума за не повече от два месеца.