Аутизмът на 13-годишната Ана-Мария се отключил след операция
Аутизмът на 13-годишната Ана-Мария се отключил след операция / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Прегледаха под пълна упойка 13-годишната Ана-Мария
75625
Прегледаха под пълна упойка 13-годишната Ана-Мария
  • Прегледаха под пълна упойка 13-годишната Ана-Мария

Тази сутрин 13-годишната Ана-Мария, за която се води разследване за блудство, е била прегледана в „Пирогов”. Подборът на специалистите, които са извършили прегледа, е направен по изискване на Шесто районно управление, но по желание на родителите в него са взели участие и двама техни приближени лекари.

Пред Дарик майката на Ана-Мария каза, че независимо от заключението, което ще направят специалистите, тя и съпругът й няма да се успокоят, докато не стане ясно кой е свалил бельото на дъщеря им.

Майката на Ана-Мария обясни, че въпреки притесненията от прегледа детето се чувства добре. Той е преминал под пълна упойка и в присъствието на следователи. Разследващите са забранили на семейството на момичето да съобщава информация по отношение на резултата.

Въпреки големия период от време, който е изминал от все още неизясненото разсъбличане на детето, майка й изрази надежда, че гинекологичният преглед ще помогне на разследващите да установят какво се е случило. „Надявам се с нещо да им помогне, но изразявам определено съмнение, защото измина ужасно много време”, сподели жената.

След като случаят с Ана-Мария стана публично известен, детето беше подложено на психологическа терапия за преодоляване на стреса. Работа с психолог ще се наложи и във връзка с разследването, което прокуратурата води, тъй като е необходимо да се установи дали Ана-Мария може да дава показания и да извърши евентуално разпознаване.

До момента с детето се е срещал психолог Ваня Матанова, която е поискала да се запознае подробно с историята на заболяването на Ана-Мария.

„Ана-Мария стана аутист след медицинска интервенция, която беше направена с местна упойка. След въпросната операция тя престана да говори, започна да се държи страшно различно от това, което беше като дете. Единствената дума в речника й беше „помощ”. Тя беше на 2 години и 9 месеца, когато се случиха нещата. Стресът при нея се оказа решаващият фактор за заключване на поведението й и самата нея”, разказа Радосвета.

Всичко започва от най-обикновена стафилококова инфекция. „При нея се прояви в една изключително рядка форма и на долния ляв клепач образуванието беше на прага на раково образувание. Тя пищеше по време на цялата операция. В момента, в който си отвори очите, вече погледът й беше напълно различен. Това не беше същото дете, което беше половин час преди това”, обясни още майката.

Според Радосвета Симеонова именно преживеният стрес в детството обяснява и поведението на детето след като бельото му изчезва.

„Ана-Мария не е родена аутист. Тя отключи аутизма вследствие на силен стрес и към днешна дата тези промени в поведението, които тя направи след 19 септември, са вследствие на силен шок и преживян ужас, защото ние това сме го минали”, каза майката.

На въпроса как оценява наказанието, което Държавната агенция за закрила на детето е решила да наложи на директорката на Четвърто помощно училище. Според предвиденото в закона Венета Ал Шериф, трябва да понесе глоба до 1000 лв. и да изпълни задължителни предписания. „Това ли е сумата, толкова ли струват тези деца в това училище”, лаконична е Радосвета.