/ БГНЕС
Взехме решение, което препотвърждава позицията на всяка една от парламентарните сили, че ще се работи за по-сериозен бюджет за отбрана до достигане на 2 процента от БВП до 2024 г. Това коментира председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова пред журналисти след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), който обсъди рисковете и заплахите за страната и състоянието на въоръжените ни сили.

След 5 часа КСНС при Радев: Има ли рискове и заплахи за националната сигурност (ВИДЕО)

Средствата, които са отделени от републиканския бюджет в последните години, са направили възможно плащането на самолетите F-16, коментира Атанасова и посочи, че преди това никой не е действал в тази посока.

Тя отбеляза, че тепърва предстоят разговорите за следващите осем F-16, но все още нямаме готовност с ремонта на "Граф Игнатиево".

Надяваме се всички дипломатически усилия да дадат резултат, защото в противен случай България ще бъде пряко засегната, каза Атанасова относно конфликта около Украйна.

Атанасова посочи, че са обсъдили и проблем с възлагането на обществени поръчки над 100 млн. лева, които решения по закон задължително се одобряват от Народното събрание. Това е въпрос, който тепърва ще обсъдим, при всички положения трябва да е ясно чия е отговорността, ако ще се харчат средства без санкция на Народното събрание, коментира тя. Силно се надявам всички предложения, които ще бъдат внесени да не противоречат на европейски директиви, допълни Атанасова.

Относно изпратените документи от испанските власти за "Барселонагейт", председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС каза, че не е запозната с изявлението на Специализираната прокуратура, но тази тема точно през февруари 2020 г. е циркулирала в общественото пространство. "Странно как две години по-късно отново всички заговориха за някакъв доклад, неясно от чий орган издаден, неясно защо неподписан, на английски, без всякакъв превод. Доколкото знам това ще се изясни", коментира тя.

"Смятам, че трябва българските власти, и то Специализираната прокуратура, която очевидно се занимава с този случай, да обяви пред обществото какво се съдържа във въпросния доклад. Това, което на мен ми стана ясно, и това го потвърди премиерът Кирил Петков, че в този доклад името на Бойко Борисов го няма. Има някаква снимка, докато той играе мач", посочи Атанасова.

Тя очерта ситуацията в държавата с пандемията от COVID-19, ръст на инфлацията, скъпи ток и газ, увеличени сметки, мигранти. "Всичко това очевидно се забравя и се размахват някакви доклади", каза тя и коментира: "Като няма хляб, има зрелища".
БТА