Атака от подводница и  действия след терористичен акт по време на Бриз 2014
Атака от подводница и действия след терористичен акт по време на Бриз 2014 / снимка: DarikNews.bg
Атака от подводница и действия след терористичен акт по време на Бриз 2014
73608
Атака от подводница и действия след терористичен акт по време на Бриз 2014
  • Атака от подводница и действия след терористичен акт по време на Бриз 2014

Отразяване на въздушни удари и атака от подводница, спасяване на голям брой хора на море и действия след терористичен акт. Това са различните епизоди от започналото учение на Военноморските сили на Република България „Бриз 2014". В него ще участват още пет натовски и черноморски държави

Българските кораби са повече от 15, хеликоптерите са два, ще участват и два самолета от Военновъздушните сили, а личният състав на учението е над 1000 души плюс сухопътен взвод. Турция влиза в него с подводница, два катера и самолет, Гърция с катер, Румъния - с фрегата и миночистач, Италия - с фрегата и минен ловец, Англия - с минен ловец. По-късно ще се включат американски ракетен крайцер и самолет от патрулната им авиация.

Командир на учението е контраадмирал Димитър Денев, а началник-щаб - капитан I ранг Коста Андреев. В различните сериали ще участват Гранична полиция, противопожарната служба, Морска администрация, болници, Областна управа, Община, Болнична база за активно лечение - Варна, Спешния център, Българския червен кръст и много други институции.

Целта е подобряване оперативната съвместимост на ВМС с останалите участници.

Най-внимателно ще бъдат отработвани борба с пожар и нефтен разлив след терористичен атентат, атака на подводница с подводни бомби, избягване на въздушни удари, а за пръв път ще бъде разиграно изтегляне на жив човек от водата на борда на хеликоптер. Тази година кризисният сценарий е на измисления остров Вити Леву, на 70 мили от българския бряг, откъдето на сигурно място ще бъдат транспортирани голям брой бедстващи хора.

„Бриз 2014" ще продължи до 13 юли.

Други новини от Бургас