Олег Асенов
Олег Асенов / БГНЕС, архив
Проф. Олег Асенов, член на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура", е представил възможностите на тол системата по покана на Общото събрание на Конфедерацията на автобусните превозвачи, което се проведе в Пловдив, съобщиха от пресцентъра на агенцията.

Той е припомнил, че на среща при премиера Бойко Борисов с представители на браншовите организации и на изпълнителната власт е било решено търговската експлоатация на тол системата за тежките автомобили над 3,5 тона да стартира от 1 март 2020 г., а таксите да бъдат съобразени с предложенията на превозвачите.

Йордан Арабаджиев: Излизаме на протест срещу силовото налагане на тол системата


Тол системата ще стартира с такси за около 3100 км автомагистрали и първокласни пътища, отбелязал проф. Асенов пред Конфедерацията на автобусните превозвачи.

В началото на февруари превозвачите ще могат да използват тол калкулатора на сайта на Националното тол управление, който ще бъде пренастроен, съгласно новите такси.

На срещата е било обяснено още, че таксуването чрез електронната система в България е автоматично като отчитането на изминатото разстояние по платената пътна мрежа може да стане по два начина - с бордово устройство или с маршрутна карта.

От 22 януари купуваме е-винетки до 30 дни предварително

В случай, че иска да ползва бордово устройство, превозвачът трябва да сключи договор с Национален доставчик на услуга. Списъкът с фирмите доставчици на декларирани данни, чието оборудване отговаря на изискванията е публикуван www.bgtoll.bg.

АПИ ще изчислява дължимата сума, след като получи данните за изминатия тол сегмент и ще задължава националния доставчик на услугата, а пък той превозвачите, обяснил проф. Асенов пред Общото събрание на КАП.

"Сумата, която ще плащате, ще отива в държавния бюджет, държавният интерес е защитен. Всяка сума при нас ще се записва, така че няма как да се злоупотребява с тол таксите", обърнал се той към превозвачите.

След среща с Борисов превозвачите се отказаха от протеста

Проф. Асенов е посочил, че от декември 2019 г. се провеждат тестове с монтирани бордови устройства и реално изминати маршрути, и резултатите от тях са публикувани на сайта на Националното тол управление.

Маршрутната карта ще може да се купува от познатите канали за е-винетки. Тестове на служителите на Националното тол управление показват, че тя може да се издаде и за три минути. Чрез нея ще може да се предплаща за изминаването на точно определен маршрут като се задават начална и крайна точка и до четири междинни точки, по желание, обяснил проф. Асенов.

Регистрираните потребители, които попълнят информация за електронния си адрес, могат да купят маршрутна карта до седем дни предварително, а тези, които не са регистрирани - до 23:59 ч. на деня, следващ покупката. Шофьорът ще има 24 часа, за да измине определения предварително маршрут от момента на активирането на картата.