Ангелов: Всички вертолети Кугър имат противообледенителна система
Ангелов: Всички вертолети Кугър имат противообледенителна система / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
Ангелов: Всички вертолети "Кугър" имат противообледенителна система
50095
Ангелов: Всички вертолети "Кугър" имат противообледенителна система
  • Ангелов: Всички вертолети "Кугър" имат противообледенителна система

Хеликоптери "Кугър" нямат ограничения за използване според сезона и могат да се използват в сложни метеорологични условия. Всички вертолети на въоръжение в българските Военновъздушни сили имат противообледенителна система, с каквато са били доставени. Това каза в отговор на парламентарни въпроси министърът на отбраната Аню Ангелов, който цитира справка от командира на ВВС.

Във ВВС има 12 вертолета "Кугър", постъпили в периода 2006-2010 година. Към момента 11 от тях са изправни, като при пет предстои изпълнението на технически инспекции, а един вертолет е за ремонт.

Ограничения за използването на вертолети "Кугър" според сезона няма, те са сертифицирани да изпълняват задачи в температурен диапазон от 50 до -30 градуса, посочи министър Ангелов. Вертолетите имат необходимото оборудване и възможност да се използват в сложни метеорологични условия, полети в облаци и нощем.

Министърът на отбраната уточни, че в инструкцията на екипажа е записано като ограничение, че преднамерено влизане в зона с обледенение е забранено. Целта на противообледенителната система е да осигури безопасен полет при непреднамерено, внезапно влизане в зони с обледеняване, докато екипажът излезе от опасната зона.

Ангелов каза, че при изпълнението на задачите за търсене и спасяване на 6 февруари в бедстващия район пилотите са летели под облаци, при тежки метеорологични условия с видимост 1 км, долна граница на облаците - 100 м, екипажите са пилотирали ниско над релефа. Трите вертолета са летели с включена противобледенителна система, защото според инструкцията това е задължително при по-ниска от 0 градуса температура.

МО има рамково споразумение с "ТЕРЕМ" ЕАД  за изпълнение на технически инспекции след 500 летателни часа до края на настоящата календарна година, каза министър Аню Ангелов. В момента тече процедура по Закона за обществените поръчки за сключване на договор за интегрирана логистична поддръжка на вертолети "Кугър". Процедурата ще бъде прозрачна, в нея се допускат и чуждестранни, и български фирми, категорично не е вярно, че се чака някаква българска фирма да получи лиценз за ремонт и поддръжка на вертолетите и да се възложат на нея тези дейности, заяви министърът. 

В кулоарите на парламента министърът на отбраната заяви още, че се води досъбедно производство във връзка с трагедията след скъсването на стената на язовир „Иваново". Не искам да отхвърлям, потвърждавам или обвинявам някого, има компетентни органи, подчерта Ангелов.