/ БГНЕС
Готов съм да понеса политическата си отговорност, ако това ще реши проблемите в здравеопазването, каза здравният министър
Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов заяви, че е запознат с трагичния случай в Пловдив, при който двама пациенти починаха след хаос при приема им в новото COVID отделение в Университетската болница. Видео, изпратено до NOVA, показа как мъжете чакат за настаняване, седнали на стълбите край входа на здравното заведение. Единият на кислородно дишане, а другият - легнал на стълбите. Болницата е започнала вътрешна проверка по случая, районната прокуратура също се самосезира и разпореди проверка.

Хаос и унижение пред COVID-отделение: Как се стигна до смъртта на двама пациенти (ВИДЕО)

„Запознат съм със случая в Пловдив. Аз поисках да бъде извършена и проверка от прокуратурата. Докато тя не приключи, няма да взема отношение“, каза министърът.

„Знам, че лекарите и сестрите в УМБАЛ „Свети Георги” са били достатъчно, те са си били по местата, работили са с други пациенти“, подчерта още Ангелов.

Починаха пациенти с COVID-19, зарязани на стълбите на болница в Пловдив (ВИДЕО)

„Случващото се в Пловдив е върхът на айсберга, случват се такива неща, защото здравната система не е реформирана, но сега не е време за реформа. Реформите започнаха преди 20 години и не завършиха“, коментира още той.

В отговор на въпроса кой ще носи вина, че заради здравната система умират пациенти, здравният министър заяви, че е готов винаги да поеме политическата отговорност за това, ако такова действие ще реши проблема в здравеопазването.

Шефът на болницата в Пловдив за трагедията: Виновните ще си понесат последствията

"Министърът носи политическата отговорност. Във всеки един момент съм готов да я понеса. Винаги и денонощно. Личната си отговорност като човек и ръководител съм свикнал да я нося дълго време назад в годините. Ще продължа да го правя", заяви Ангелов и повтори още веднъж: "Ще поема отговорността лично. Ако трябва, още днес мога да си тръгна, ако считате,че проблемът е в министъра на здравеопазването или се окаже, че има проблем в системата. Няма никакъв проблем. Винаги съм носил отговорността от самото начало, когато съм застанал на позиция в Александровска болница".

„Ако ме питате справя ли се здравната система, да, здравната система се справя, но ако продължим с неспазването на мерките и толерирането на мнение, че това е една лъжа, че няма коронавирус, че мерките са измислени, за да пречат на хората, ако продължаваме да обясняваме как медиците са бяла мафия, ние ще загубим тези хора, а те са по местата си денонощно“, обърна се Ангелов към медиите и заяви още веднъж, че това е системата, с която разполагаме в момента, и не можем да я сменим. 

Прокуратурата проверява случая с двама починали пациенти пред пловдивска болница