Проф. Ангел Димитров и проф. Драги Георгиев
Проф. Ангел Димитров и проф. Драги Георгиев / БГНЕС
Седмата подред среща на Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси завърши без особен напредък, информира БГНЕС.

Съпредседателят на комисията от българска страна проф. Ангел Димитров я определи като „най-безплодната, но в никакъв случай не най-спокойната среща“. Той определи разговорите като много интензивни и заредени с много емоция.
 

БГНЕС



„За да се стигне до тази ситуация означава, че имаме много дълбоки различия в интерпретациите на миналото и преди всичко на начина, по който искаме да решим спорните въпроси и да сведем до минимум това, което ни пречи да вземем най-положителното от миналото“, заяви проф. Димитров. Той още веднъж подчерта, че в договора е заложена идеята за общото минало на двата народа, а също така за общото честване на историческите личности на това минало. „В предишните срещи бяха направени крачки напред, но от миналата среща като че ли усетихме липсата на готовност да се направят стъпки напред. За нас е много важно да продължим работата в духа не на компромисите, а на основата на съгласието, което може да бъде постигнато на базата на разбиране на самите аргументи. В тази комисия повечето от нас сме историци и за нас е важно, когато разсъждаваме за миналото да не го превръщаме в обект на конюнктурни интереси“, заяви той. Историкът съобщи, че следващата среща трябва да се състои в средата на месец октомври. Той изрази оптимизъм, че на нея все пак ще бъде постигнат напредък.

Кметовете на Кюстендил и Дупница участваха в Българо-македонски бизнес форум

Съпредседателят на комисията от македонска страна проф. Драги Георгиев заяви, че Гоце Делчев трябва да бъде честван заедно от двата народа и трябва да се превърне в мост, който да насърчи още повече добросъседството между тях. От своя страна неговият български колега допълни, че мостовете трябва да имат здрави основи.
БГНЕС