Андонов: Ценим подкрепата на България по всички междудържавни въпроси
Андонов: Ценим подкрепата на България по всички междудържавни въпроси / снимка: Sofia Photo Agency

Високо ценим позицията на България за безусловна подкрепа на евроинтеграцията на Македония и за постигане на пълноправно членство на нашата страна в НАТО и в Европейския съюз. Това каза председателят на групата за приятелство с България към парламента на Македония Стоян Андов на пресконференция в българското Народно събрание.

Днес водената от Андов македонска парламентарна делегация се срещна с председателя на групата за приятелство България - Македония в Народното събрание Маргарита Панева и с членовете на групата.

Ценим жестовете на България, която първа в света призна независимостта на Македония под нейното конституционно име, каза Андов. Досега сме срещали разбиране по всички важни междудържавни въпроси, добави той.

Уверихме нашите колеги от парламента на Македония, че сме техни съмишленици по пътя към ЕС и НАТО, каза Маргарита Панева. Тя посочи, че двете страни дават пример на останалите балкански държави как трябва да се помага за развитието на добросъседството, приятелството, сътрудничеството, как се развива диалогът между две страни и как този диалог се опира на позитивни постижения, отчитат се случили се събития в миналото, но се дава превес на бъдещето. Това е общото бъдеще на двете страни в ЕС, каза Панева.

Тя отбеляза, че на днешната среща е бил поставен въпросът за облекчаване на визовия режим със създаване на предпоставки за развитие на икономическите отношения и

поощряване на бизнес отношенията. Панева каза, че от началото на тази година с налагането на визов режим заради членството на България в ЕС, има сериозен спад на преките контакти от двете страни границата, свързани с развитието на бизнеса. Поставен беше също въпросът за задълбочаване на трансграничното сътрудничество, добави Панева.