/ ThinkStock/Getty Images
Американско семейство се отказа от четири българчета седмица след като ги осинови.
 
Четири биологични братчета и сестричета почти станаха американци. Те са две момчета и две момичета на възраст между 9 и 14 години. Израснали са в дом за изоставени деца. Преди няколко месеца разбират, че ще бъдат осиновени… и то от американци.
 
Новите им майка и татко са Кристина и Джоузеф от Съединените щати. Изглеждат перфектни родители - наскоро сключили брак, с добри професии и огромно желание да осиновят четирите деца.
 
Децата сменят фамилията си и заедно с новите си родители заживяват в апартамент в София, докато се опознаят и заминат за САЩ. Според съседите децата са ги наричали "майко и татко". Седмица по-късно обстоятелствата претърпяват обрат. Американците си тръгват сами. Вече не желаят да вземат децата със себе си, а от институциите се питат защо, разказа бТВ.
 
За международните осиновявания отговаря Министерството на правосъдието. От там твърдят, че осиновяването е осъществено по реда за специалните мерки за осиновяване на деца, които се прилагат за големи групи от братя и сестри и деца на по-голяма възраст.
 
Когато са си тръгвали, съпрузите са заяви, че не могат да се справят. "Вероятно и поведението на децата е провокирало страха на семейството, но децата са деца, те имат нужда от подкрепа много по-голяма от семейството в този процес", коментира Милена Първанова от Министерството на правосъдието.
 

screenschot/btv


Сега децата са настанени в кризисен център. "Това е индикация, че тези хора не са имали сериозни намерения, защото никой човек, когато срещне трудност при решение, което е взел, не се отказва. Най-малкото от деца", коментира Мая Тинчева от Държавната агенция за закрила на детето.
 
Осиновителите не искат да говорят за случая и при опит за комуниакция блокирали българските журналисти в социалните мрежи.
 
Според закона осиновителите имат право да се откажат "при наличие на други обстоятелства, които дълбоко разстройват отношенията между осиновителя и осиновения".