/ iStock/Getty Images
Американска конгресна делегация посети София и Варна в периода 8 - 11 юли, съобщиха от американското посолство. По време на посещението си делегацията е провела срещи с представители на българското правителство, на религиозните общности и на гражданското общество. Обсъдени са редица въпроси, включително регионалното сътрудничество, свободата на медиите, религиозното разнообразие и толерантност, сигурността, както и въпроси, свързани с етническите малцинства.

Делегацията на американския Конгрес е включвала сенатор Роджър Уикър, сенатор Бен Кардин, сенатор Джон Корнин, Сенатор Том Тилис, както и членовете на Камарата на представителите на САЩ Джо Уилсън, Лойд Догет, Стив Коен, Анди Харис, Ричард Хъдсън, Марк Виси, Трент Кели и Гуен Мур.

"Тази седмица доведохме десетина членове от Конгреса на САЩ в София, за да демонстрираме подкрепа за Инициативата "Три морета", както и да разговаряме с лидерите и народа на България за нашите общи ценности и основни човешки права", посочва сенатор Кардин. "Срещнахме се с редица религиозни общности, за да подчертаем нашата ангажираност към религиозната толерантност, един от крайъгълните камъни на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Посетихме ромско селище, за да научим повече за трудностите, с които това малцинство продължава да се сблъсква при осигуряването на равни права. В двустранната ни среща с президента Радев членовете изразиха загриженост относно неблагоприятното състояние на свободата на медиите в България и получихме уверения, че правителството ще увеличи усилията си за защита и укрепване на независимата, професионална журналистика. Защитата на гражданските и човешките права е съществен компонент на всяка демокрация и ние с нетърпение очакваме да чуем повече за това как България гарантира основните свободи и върховенството на закона", отбелязва още той.

Радев: Инициативата „Три морета“ става все по-разпознаваема и привлекателна в регионален и глобален план

По време на престоя си в София членовете на делегацията са присъствали на събития, част от срещата на върха на Инициативата "Три морета", на които са се срещнали с правителствени лица от България и други европейски страни. По време на срещите си са обсъдили значението на Инициативата "Три морета" за развитието, стабилността и сигурността в региона. Делегацията е посетила редица български забележителности, включително Рилския манастир, Боянската църква и Археологическия музей във Варна.
На 10 юли посланик Херо Мустафа и делегацията на американския конгрес са посетили българската Военноморска база във Варна. Приети са били от министъра на отбраната Георги Панайотов, началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов и от командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов.

По време на посещението си делегацията е обсъдила значението на партньорството между САЩ и България в региона и възможностите за засилването на стабилното сътрудничество в сферата на сигурността в Черно море. "Неотдавна Черноморският регион беше свидетел на обезпокоително нарастване на напрежението. Нашето посещение в района има за цел да ни държи в течение на ситуацията и да демонстрира нашата силна, трайна и двупартийна подкрепа за България и другите ни натовски съюзници и партньори от региона", отбелязва сенатор Уикър.