/ Прессекретариат на държавния глава
"Срещата ни в София ясно показа, че в резултат на единната ни политическа воля и усърдна работа, както и с подкрепата на нашите партньори, Инициативата „Три морета“ се развива с бързи темпове и става все по-разпознаваема и привлекателна както в регионален, така и в глобален план". Това заяви президентът Румен Радев в изказването си на пресконференцията на Срещата на върха на Инициативата „Три морета“.

По думите му България е поела домакинството в "ключов етап от развитието на Инициативата, в който полагаме усилия да ускорим прехода от политическо говорене към практически действия".

Радев: Проектите на „Три морета“ ще променят коренно развитието на нашия регион

Президентът определи Инвестиционния фонд на „Три морета“ като важен инструмент за стимулиране на публично-частното партньорство, който вече работи и реализира първите си инвестиции в ключовите области – транспорт, дигитализация и енергетика. "Те са изцяло в синхрон с общата политика за „зелен“ и „иновативен“ Европейски съюз", посочи Румен Радев.

Прессекретариат на държавния глава

"На Срещата на върха в София бяха обсъдени също така подобряването на координацията и вземането на общи решения, как по-успешно да се реализират стратегически партньорства на Инициативата, както и пълноценното използване на финансовите инструменти на Европейския съюз и диалогът с международните финансови институции", допълни държавният глава. 

Той открои като успех на днешния форум реализираното предложение на страната ни за създаване на партньорска мрежа между агенциите за иновации на държавите от Инициативата. „Това доказва, че усилията ни за съвместни действия в перспективни области дават резултат. Промишлените палати от страните от Инициативата също задълбочиха своето партньорство, започнало през 2018 г. в Букурещ", отбеляза още президентът.

По думите на Румен Радев, успоредно с развитието на регионалната инфраструктура, държавите от ЕС, участващи в Инициативата трябва да работят и за засилване на върховенството на правото и за по-ефективни мерки за борба с корупцията, като създават условия за гарантиране на свободата на медиите, което е измерител за състоянието на демокрацията.

В Срещата на върха в София се включиха десет държавни глави, както и министър-председатели, вицепремиери и министри от страните участнички в Инициативата и партньорите ѝ в лицето на САЩ, Германия и ЕК. За пръв път се включи и управляващият директор на Международния валутен фонд. В Бизнес форума, проведен паралелно със Срещата на върха на Инициативата „Три морета“, участваха 400 фирми от България и чужбина.

„За първи път взеха участие и страни от Западна Европа, Близкия изток и Тихоокеанския регион, което е безспорен показател за растящия интерес към Инициативата“, заяви Румен Радев.

На форума беше приета Съвместна декларация на държавните лидери от „Три морета“, в която беше препотвърдена общата политическа воля за последващо развитие на Инициативата, както и за подобряване на  свързаността в трите ключови сектора – енергетика, транспорт и дигитализация, насърчаване на партньорствата с частния сектор и представянето на нови иновативни модели за развитие.  

Латвия прие от България ролята на домакин на инициативата „Три морета“ (СНИМКИ)

Българският президент предаде флага на „Три морета“ на своя латвийски колега Егилс Левитс, който ще бъде следващият домакин на Инициативата.
 
Прессекретариат на държавния глава