Александър Пулев
Александър Пулев / БГНЕС
България е демократична, европейска държава и посоката е една, тя е ясна. В контекста на единния пазар САЩ е ключов партньор за нашата икономика. Това заяви служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев.

“Спрямо статистиката, с която разполагаме, стокообменът между нас е 1,3 млрд. долара за 2021, което е увеличение с 21% спрямо предишния период”, коментира още той и допълни, че износът за последните 7 месеца се е увеличил също с 16%. “Можем да правим повече и ще направим повече. Работим в няколко направления: Първото направление е насърчаване на инвестициите, второто е управление на европейските средства по линия на структурните сектори, третото е поддържане на стратегическия диалог.

Пулев: До дни ще бъде открита втора процедура по Плана за възстановяване

“По първа точка работим в максимално съкратени срокове, имаме нови процедури, за да ускорим процеса на ратифициране особено по приоритетни сектори, които водят до увеличение на БВП, с висока добавена стойност. По втора точка изпратихме към Брюксел новата програма по конкурентоспособност и иновации, като тя е вече приета. По третата инициатива от гледна точка на стратегически диалог, в момента съм координатор за инициативата “Три морета”, имахме ползотворен диалог с американска страна, посоката е киберсигурност”, коментира още Пулев.

Той посочи и че е дете на прехода, който е имал шанса и привилегията да се обучава 6 години в САЩ.

“Запознах се със Стивън Кинг, придобих ценен опит и се радвам, че мога да го споделя тук в България”, допълни още Александър Пулев
БГНЕС