Новият директор на „Булгаргаз” потвърди, че фирмата, в която доскоро е работил, е закупила част от количествата газ при сделката миналия петък. Людмил Йоцов заяви пред медиите, че не вижда проблем в извършената продажба, въпреки че е бил продаден газ от запасите в Чирен. Именно заради продажби от това хранилище правителството се усъмни в предишното ръководство на „Булгаргаз”, посочва NOVA.

КЕВР и ДАНС проверяват сделки на „Булгаргаз“

„Като министър на финансите ме притеснява, че този по-евтин газ, купен на много по-ниски цени през лятото, не остава за българския пазар”, заяви още през януари финансовият министър Асен Василев.

Около месец новото ръководство продава излишъци на борсата, включително и количества от Чирен. Пред енергийната комисия в парламента новия изпълнителен директор обясни, че в това няма проблем. Людмил Йоцов каза, че са продадени около 3%. „Газът от Чирен не е най-евтиният, азерският е”, заяви Йоцов. Според него сделката е в полза на потребителите, тъй като иначе ще се наложи ново вдигане на цените на газа.

„Булгаргаз“: Информацията за продадени 60 000 MWh на фирми не отговаря на истината

„Има заявка, която е утвърдена от оператора за добив, аз не мога да я променям. Ние не сме получили писмо от нито една институция да не придобиваме газ от Чирен”, каза Йоцов.

Новият директор потвърди, че една от фирмите, с която е сключена сделка, е тази, за която той е работил доскоро. Тя обаче била купила минимални количества. „Защо да е конфликт на интереси? Това е анонимен сегмент”, каза Йоцов.

Отстраненият шеф на „Булгаргаз“ след разпита: Нямам притеснения, абсолютно изрядни сме

„На мен ми се струва ненормално да работиш до четвъртък в една фирма, в петък да станеш шеф на държавно дружество и в същия ден да продадеш газ на собствената си фирма, в която си работил”, коментира Делян Добрев от ГЕРБ.

Кои всъщност са компаниите, с които е търгувала „Булгаргаз” не стана ясно, тъй като Комисията, на която трябваше бъдат дадени такива подробности, беше закрита. Така се наложи залата да напуснат дори заместник- министърът на енергетиката и шефовете на „Булгаргаз”, които трябваше да бъдат изслушани по темата.

„Тази комисия беше пародия”, смята Добрев.

Скандал в Комисията по енергетика, ГЕРБ определиха ситуацията като пародия

Междувременно от прокуратурата заявиха, че към този момент не са им предоставени достатъчно доказателства от МВР, за да повдигнат обвинения по делото срещу бившето ръководство на „Булгаргаз”.

„Към момента тези продажби са абсолютно реални. Има право „Булгаргаз” по този начин, след като извърши тази продажба на излишъка, те генерират и печалба, която в крайна сметка стига до републиканския бюджет, тъй като отива в БЕХ – собственик на „Булгаргаз”, а оттам в министерството на енергетиката”, заяви Мариян Александров, наблюдаващ прокурор по делото „Булгаргаз”.

Отговорът дойде по повод коментар от страна на премиера Кирил Петков, че прокуратура още не е повдигнала обвинения по казуса.

„Представители на изпълнителната власт, както и представители въобще, на която и да е от трите държавни власти, не следва да се намесва в тези въпроси”, заяви Чавдар Пастованов, зам.-градски прокурор.

А между споровете, дойде още една новина. От новото ръководство на „Булгаргаз” съобщиха, че сметките на компанията са почти на 0. От Компанията смятат, че въпреки това няма да се стигне до проблем с доставките на газ.