/ Facebook/ Политическа партия ГЕРБ
Извънредното заседание на парламентарната комисия по енергетика, свикано заради действията на „Булгаргаз” и това какво количество газ е продадено, започна със скандал заради предложението на четворната коалиция то да бъде закрито. Мотивът - част от информацията, която ще бъде обявена, е класифицирана. Това бе активно оспорено от представителите на опозицията най-вече в лицето на ГЕРБ. Все пак след 12 гласа "за", 4 против и 3 въздържали се гостите, които нямат допуск до класифицирана информация, сред които и медиите, бяха поканени да напуснат. 

Отстраненият шеф на „Булгаргаз“ след разпита: Нямам притеснения, абсолютно изрядни сме

„Тази комисия беше пародия, защото се оказа, че зам.-министърът, шефът на „Булгаргаз“ и шефът на Газовата борса нямат допуск до класифицирана информация и се наложи да напуснат. А това бяха хората, които можеха да отговарят на нашите въпроси. В същото време те нямат допуск, но знаят кои са фирмите. Тоест едни хора без допуск знаят кои са фирмите, а журналистите и българското общество, нямате право да ги разберете. Това не е ли нарушение на закона. Ние настояваме тези фирми да се кажат пред обществото, не разбираме защо представляват държавна тайна“, това заяви пред медиите Делян Добрев от ГЕРБ.

Той заяви, че единствената полезна информация, която са получили по време на заседанието, е била отчетена от ДАНС. Информацията, която имат от ГЕРБ, обаче, не може да бъде споделена, защото заседанието е закрито.

Николов: Срещу енергийната ни политика се води подход, граничещ с война

„Трябва да разберете и коя сделка на каква цена е включена, защото това също е интересна информация. За съжаление не мога да ви кажа повече. Единственото, което можем да направим, е да ви насърчим да търсите тази информация, нищо не можем да направим с нея тя е класифицирана“, заяви Добрев

От ГЕРБ заявиха, че ситуацията е абсурдна, защото не им позволява да споделят информацията с обществото.

„Намираме се в абсурдна ситуация, вие ме питате, аз знам отговорите, но не мога нищо да ви кажа. В същото време хора без достъп за класифицирана информация знаят всичките тези отговори“, каза още депутатът от ГЕРБ.

Очаквайте още подробности!