Григор Григоров
Григор Григоров / БГНЕС
Адвокатът на Григоров: За първи път има такава обществена подкрепа за шофьор след катастрофа
98687
Адвокатът на Григоров: За първи път има такава обществена подкрепа за шофьор след катастрофа
  • Адвокатът на Григоров: За първи път има такава обществена подкрепа за шофьор след катастрофа
Софийският апелативен съд пусна под парична гаранция от 2000 лева Григор Григоров – шофьорът на катастрофиралия автобус край Своге. Миналата седмица Григоров бе поставен под домашен арест от първата съдебна инстанция. Апелативният съд обаче не се съгласи с мотивите й, че степента на обществена опасност на Григоров е висока, като за пример бе дадено влошеното му здравословно състояние, множеството препоръки и подписката в негова подкрепа.
 
Според адвоката на Григоров – Христо Ботев, е прецедент при тежко транспортно произшествие голяма част от обществото да застане зад шофьора. Въпреки че разследване се води и по посока на лошото състояние на пътя, 10 дни след инцидента, при който загинаха 17 души, Григоров си остава единственият обвинен по случая.

Пускат под гаранция шофьора на катастрофиралия автобус край Своге
 
Преди седмица председателят на Софийския окръжен съд Пламен Петков заяви, че „извън всякакво съмнение” най-адекватната мярка за Григоров е домашен арест. Днес обаче Апелативният съд реши, че липсват мотиви за толкова тежка мярка. Адвокатът на шофьора заяви пред журналисти преди да внесе гаранцията, че заради домашния арест Григоров е имал проблеми дори с посещенията в болницата.
 
"Свободата си е свобода! Това изключително много го зарадва, защото всяко ограничаване на придвижването... Вчера трябваше да иде в ИСУЛ на преглед, искахме разрешение от прокуратурата, бързаше да се прибере в конкретен час. Това е неприятно за абсолютно всеки човек", коментира Христо Ботев.

Докъде стигна разследването на трагедията край Своге?

Адвокат Христо Ботев / БГНЕС

Според съда има доказателства за евентуалната вина на Григоров, събрани главно от свидетелски показания, както и от данните от тахографа, според които Григоров е карал с 13 км/ч над позволеното. Няма обаче данни, че степента на обществена опасност на Григоров е висока и че има опасност той да се укрие. За пример бяха дадени влошеното му здравословно състояние, мотивационните писма и препоръки от различни институции, ползвали услугите на транспортната фирма на Григоров, както и подписката в негова подкрепа. До момента в нея са събрани около 6500 подписа, заяви Христо Ботев.
 
"Те са от граждани, жители на Божурище, Своге, Световрачене, изобщо целия район наоколо. Продължават да се събират подписите. На предното съдебно заседание за два часа бяха събрани около 200, днес представихме още 6300. Петицията им е и онлайн. Тя не е само в подкрепа на Григоров. Тя е и с искане за пълно и прозрачно разследване на всички обстоятелства, довели до инцидента. Сигурно ви прави впечатление, че това е може би единственият случай с тежко транспортно произшествие, в което голяма част от обществото подкрепя водача, а не иска той задължително да бъде в затвора и да понесе единствен вината за това, което се е случило", коментира адвокатът.

Бивши шефове на АПИ не виждат вина в агенцията за трагедията край Своге
 
Решението на Апелативния съд е окончателно и не подлежи на протест или обжалване. Разследването на катастрофата край Своге продължава и по направление на лошото състояние на пътя, след като се разбра, че за опасния участък е сигнализирано в продължение на повече от година до всички възможни институции. Към момента обаче Григор Григоров остава единственият обвиняем.