Адвокатите ще докладват за пране на пари
Адвокатите ще докладват за пране на пари / netinfo

Нотариуси, шефове на казина и адвокати ще бъдат задължени да подават сигнали при съмнения за пране на пари. Това обяви министърът по европейските въпроси Меглена Кунева, след като правителството прие план за действие за ускорено изпълнение на критериите за присъединяване към ЕС.

Правителството ще предложи на парламента декларациите за конфликт на интереси и за имуществото да бъдат задължителни за висшите държавни служители и магистратите. Националната агенция по приходите пък ще има задължението за провери достоверността на информациите в декларациите.

В плана за действие е предвидено още изменение на закона за политическите партии, с които да се регламентират т.н. дарения в натура. Става въпрос за случаите, в които партиите ползват безплатно, или на ниски цени услугите на хотели, или при взаимодействие с различни фондации, обясни Кунева.

В плана е записано още намаляване на плащанията в брой по границите, акцентиране върху разкриването на показните убийства и по-добър контрол на охранителните фирми и даването на разрешителни за оръжие.

Утре планът ще бъде обсъден в парламента и ще бъде искано съдействие част от промените в закона за публичния регистър и за политическите партии да бъдат внесени от отделни депутати.