/ Sofia Photo Agency, архив
В разгара на отоплителния сезон абонати на "Топлофикация София" се оплакаха, че са получили високи сметки. Според тях топлинното дружество им е начислило двойни сметки в сравнение с миналата година по същото време. От "Топлофикация" обаче оправдаха сумите с нов метод, по който изчисляват сградната инсталация в блока.
 
Блок 119 е един от високите в столичния квартал "Лозенец". В 20-те етажа живеят толкова хора, колкото в едно малко село. От няколко седмици основният проблем за обитателите му е октомврийската сметка за парно, показа БНТ.
 
"За пореден път и тази година "Топлофикация" на изненадаха. В изравнителните сметки се получиха, допълнителни разходи за уреди, без измервателни уреди върху тях. Като "Топлофикация" искат да ни кажат, че тези тръби, които минават, половината от тях изведнъж са станали на радиатори", разказва Драгомир Стефанов, който живее в блока.
 
За да стига бързо топлата вода до последният 20-ти етаж, и в този блок има два кръга инсталация. Първият обслужва живеещите до 8 етаж. До там през всеки апартамент преминават 4 тръби. От 8-ия до последния етаж обаче тръбите са две. Те захранват втория кръг. До тази година всички в блока получавали еднакви сметки за сградната инсталация.
 
Как съвпадение в имената обърка живота на мъж в Смолян?

С новия отоплителен сезон нещата се променят. На абонатите до 8 етаж им е начислена двойна такса сградна инсталация заради повечето тръби. Във месечната фактура е отбелязано като "отоплително тяло без уред". "Миналата година целият сезон, без топлата вода, е бил 225,86 лв., тази година е 537,36 лева", показа Стефанов. "В случая, двойно! Те са ни ги начислили на пълна мощност, на база на някакъв коефициент, който е установен по някакъв техен математически начин", поясни той.
 
"Преди няколко години целият блок сложихме най-модерните уреди за измерване с дистанционно отчитане, за да може да няма разминавания. Да се отчита всеки месец, за да нямаме такива изненади", изтъкна още Драгомир Стефанов.
 
От "Топлофикация София" и топлинния счетоводител на блока обясниха, че новата такса сградна инсталация била начислена след проверка.
 
"Проверката през месец март 2017 г. беше извършена по искане на "Топлофикация София", тъй като установихме, че сградата попада в списъка с тези сгради, при които има отдадена енергия от сградната инсталация, повече от 50%. След проверката установихме, че трябва да се начисляват суми и за т.нар. втори кръг", разясни Елизабет Павлова от "Топлофикация - София".
 
Живеещите в блока писали за проблема си до омбудсмана, Столичната община и Комисията за защита на потребителите. Но всичките им писма били препращани към "Топлофикация".